• Despre AIAS

    Despre AIAS

  • Care sunt atribuțiile principale ale AIAS?

    Care sunt atribuțiile principale ale AIAS?

  • Recomandări de siguranță

    Recomandări de siguranță

Notificare privind redenumirea Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile

Având în vedere Ordonanța Guvernului nr. 17 din 29 august 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 755 din 31 august 2018, vă notificăm cu privire la faptul că Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost redenumit, noua denumire fiind AUTORITATEA DE INVESTIGAȚII ȘI ANALIZĂ PENTRU SIGURANȚA AVIAȚIEI CIVILE (AIAS).

Noutăți

COMUNICAT DE PRESĂ

AIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE ÎN CAZUL ACCIDENTULUI DE AVIAȚIE CIVILĂ PRODUS ÎN DATA DE 29 NOIEMBRIE 2017 ÎN ZONA PÂRTIEI BORLOVA DIN COMPLEXUL TURISTIC MUNTELE MIC

19 februarie 2019

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul accidentului de aviație civilă produs în data de 29 noiembrie 2017, în zona pârtiei Borlova din Complexul Turistic Muntele Mic, județul Caraș-Severin, în care a fost implicat elicopterul tip AS 350 B3 Écureuil, înmatriculat YR-DEX, operat de S.C Dunca Expediții S.A.

Elicopterul a luat contact cu solul pe partea stângă a acestuia, grinda de coadă s-a detașat pe aproximativ trei sferturi din circumferință, iar cabina elicopterului a fost distrusă. În urma producerii evenimentului nu au existat victime.

YR DEX

Mai multe informații se regăsesc în raportul final de investigație, publicat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

Pe data de 13 noiembrie 2018, România și Malta au semnat un protocol de colaborare în domeniul investigațiilor privind siguranța aviației civile

23 ianuarie 2019

Pe data de 13 noiembrie 2018, Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) din Romania și Bureau of Air Accident Investigation (BAAI) din Malta au semnat o Declarație de intenție privind cooperarea și asistența în domeniul investigațiilor accidentelor și incidentelor din aviația civilă, în conformitate cu standardele și practicile recomandate în cadrul Anexei 13 a Convenției de la Chicago și a Regulamentului (UE) nr. 996/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010.

AIAS România și BAAI Malta vor coopera în domeniul investigațiilor accidentelor și incidentelor din aviația civilă, vor face schimb de informații și de bune practici privind organizarea, metodele și tehnicile implicate în desfășurarea investigațiilor privind siguranța aviației civile, precum și activitățile specifice de comunicare, cum ar fi publicarea rapoartelor de investigație, dar și comunicarea cu familiile victimelor și comunicarea cu mass-media.

protocol cooperare romania malta

***

COMUNICAT DE PRESĂ

ACCIDENT DE MOTOPARAPANTĂ ÎN OCNA SIBIULUI, JUDEȚUL SIBIU

 

22 august 2018

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat pe data de 21.08.2018, în jurul orei 20:23 LT, cu privire la producerea unui eveniment de aviație civilă în zona Ocna Sibiului, în care a fost implicată o motoparapantă.

Ca urmare a acestui accident, pilotul și celălalt pasager al motoparapantei au necesitat îngrijiri medicale.

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a demarat activitățile de investigație privind siguranța pentru a determina cauzele și împrejurările producerii acestui accident de aviație civilă.

motoparapanta

***

 

COMUNICAT DE PRESĂ

ACCIDENT DE AVIAȚIE CIVILĂ LA FRĂTĂUȚI, JUDEȚUL SUCEAVA: DOUĂ AERONAVE DE MICI DIMENSIUNI S-AU PRĂBUȘIT

 

4 august 2018

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat pe data de 04.08.2018, în jurul orei 11:24 LT, cu privire la producerea unui eveniment de aviație civilă la Aerodromul Frătăuți din județul Suceava. În eveniment au fost implicate două aeronave de mici dimensiuni de tip Skybolt, care efectuau un zbor de antrenament.

În timpul zborului de antrenament, din motive încă necunoscute, aeronavele s-au acroșat și s-au prăbușit la o distanță de aproximativ 300 de metri de capătul pistei.

Ca urmare a acestui accident, un pilot a murit, iar celălalt pilot necesită îngrijiri medicale. Nu există alte victime.

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a demarat activitățile de investigație privind siguranța pentru a determina cauzele și împrejurările producerii acestui accident de aviație civilă.

***

 

COMUNICAT DE PRESĂ

STUDIU CIAS: DINAMICA PASAGERILOR TRANSPORTULUI AERIAN COMERCIAL DIN ROMÂNIA (1999-2017)

 

25 iulie 2018

InfograficCentrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) prezintă rezultatele studiului “Dinamica pasagerilor transportului aerian comercial din România (1999-2017)”, elaborat în iulie 2018.

Acest studiu are ca temă dinamica fluxului de pasageri în transportul aerian comercial (transportul aeroportuar) din România și include serii de date statistice pentru perioada 1999-2017 privind numărul pasagerilor îmbarcați și debarcați, atât pentru cursele aeriene regulate, cât și pentru cursele aeriene neregulate, interpretarea acestor date, precum și previziuni statistice privind dinamica pasagerilor pentru perioada 2018-2020.

Rezultatele studiului relevă faptul că în perioada 1999-2017 aeroporturile din România au fost tranzitate de un total de 155.490.203 de pasageri (78.145.247 de pasageri îmbarcați și 77.344.956 de pasageri debarcați în cursele aeriene regulate și cursele aeriene neregulate), tendința fiind una de creștere, cu o medie anuală de 1.008.068 de pasageri și un indice mediu de creștere de 114,00% pe an.

Creșterea numărului de pasageri este evidentă: dacă în anul 1999 numărul total de pasageri a fost de 2.076.594, în anul 2017 s-au înregistrat 20.221.814 de pasageri îmbarcați și debarcați în transportul aerian comercial din România.

În ceea ce privește ponderea pasagerilor îmbarcați și a pasagerilor debarcați din totalul numărului de pasageri din cursele aeriene regulate și cursele aeriene neregulate din transportul aerian comercial din România, pentru perioada 1999-2017 observăm o repartiție relativ uniformă a acestora, cu o ușoară scădere a numărului de pasageri debarcați față de cei îmbarcați. Din numărul total de pasageri ai transportului aerian comercial din România din perioada 1999-2017, 50,26% reprezintă ponderea pasagerilor îmbarcați, iar 49,74% reprezintă ponderea pasagerilor debarcați. Singurele perioade de timp în care numărul pasagerilor debarcați a fost superior numărului pasagerilor îmbarcați sunt 1999-2001 și 2003-2005.

În perioada 1999-2017, 93,55% din pasagerii transportului aerian comercial din România au călătorit în curse aeriene regulate și 6,45% în curse aeriene neregulate. Începând cu anul 2010, însă, se constată o creștere a ponderii pasagerilor care au călătorit în curse aeriene regulate, raportul dintre numărul anual al pasagerilor curselor aeriene regulate și totalul anual al pasagerilor din transportul comercial din România fiind cuprins între 95,98% și 98,26%.

Pe de altă parte, cea mai mare pondere a pasagerilor care au călătorit în curse aeriene neregulate s-a înregistrat în perioada 2004-2006, raportul dintre numărul anual al pasagerilor curselor aeriene neregulate și totalul anual al pasagerilor din transportul comercial din România fiind cuprins între 14,11% și 20,02%.

Previziuni statistice. În vederea previzionării numărului anual de pasageri ai transportului aerian comercial din România (atât al pasagerilor care călătoresc în cursele regulate, cât și al pasagerilor din cursele neregulate) pentru perioada 2018-2020, s-a avut în vedere analiza retrospectivă a datelor statistice pentru perioada 1999-2017 și s-a utilizat metoda extrapolării analitice a seriilor de date cronologice cu ajutorul ritmului mediu anual.

Prin urmare, au rezultat următoarele estimări privind numărul total de pasageri (pasageri îmbarcați și pasageri debarcați în cursele aeriene regulate și cursele aeriene neregulate) din transportul aerian comercial din România: 25.034.779 de pasageri în anul 2018, 28.539.649 de pasageri în anul 2019 și, respectiv, 32.535.199 de pasageri în anul 2020.

Versiunea completă a acestui studiu este disponibilă la cerere. Vă rugăm să ne trimiteți un e-mail la adresa Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. pentru a primi un exemplar tipărit sau în format electronic al studiului.

 ***

 

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE ÎN CAZUL ACCIDENTULUI DE AVIAȚIE CIVILĂ PRODUS ÎN DATA DE 6 IULIE 2014 LA AEROCLUBUL TERITORIAL “CONSTANTIN MANOLACHE” DIN DEVA

 

18 iulie 2018

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul accidentului de aviație civilă produs în data de 6 iulie 2014, la Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” din Deva, în care a fost implicată aeronava tip Tecnam P2004 Bravo, identificată cu numărul YR-5173.

În data de 06.07.2014, pilotul aeronavei tip Tecnam P2004 Bravo, identificată cu numărul YR-5173, s-a deplasat la Aeroclubul Teritorial Deva cu intenția de a efectua un zbor particular în zona aerodromului. La scurt timp după decolare, după ce aeronava a ajuns la o înălțime de aproximativ 80 de metri deasupra solului (conform înregistrărilor GPS), motorul s-a oprit brusc.

Pilotul a luat decizia efectuării unei aterizări de urgență pe un teren cultivat cu lucernă. Acesta a pus aeronava în picaj, efectuând un viraj strâns la dreapta, cu o pantă accentuată pentru menținerea vitezei, timp în care aeronava a pierdut înălțime, ajungând la aproximativ 16 de metri deasupra solului.

La ieșirea din viraj aeronava a lovit cu jamba de bot vârful unui copac aflat pe traiectorie. La aterizare, aeronava a luat contact cu solul pe trenul principal, iar după un rulaj scurt, în momentul în care jamba de bot a luat contact cu solul, aceasta s-a rupt, iar aeronava a capotat.

În urma acestui accident, pilotul nu a suferit vătămări corporale, nefiind necesară spitalizarea acestuia. Aeronava a fost avariată substanțial.

Cauza probabilă a producerii accidentului o constituie gestionarea eronată a cazului special de oprire necomandată a motorului imediat după decolare. Nu s-au putut identifica factorii care au dus la oprirea motorului.

Mai multe detalii se pot obține prin accesarea Raportului final de investigație publicat aici.

 ***

Citește mai departe...

Studii și analize

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile elaborează studii de specialitate, analize specifice și buletine informative privind siguranța aviației civile.

Pentru mai multe informații, click aici.

Rapoarte de investigație

AIAS execută investigații tehnice ale evenimentelor de aviație civilă, cu scopul determinării faptelor, cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea acestora.

Pentru mai multe informații, click aici.

Recomandări de siguranță

Autoritatea de Investigații și Analiza pentru Siguranța Aviației Civile emite recomandări de siguranță a zborului, pe baza unor studii sau a analizei unei serii de investigații.

Pentru mai multe informații, click aici.