Notificare privind redenumirea Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile

Având în vedere Ordonanța Guvernului nr. 17 din 29 august 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 755 din 31 august 2018, vă notificăm cu privire la faptul că Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost redenumit, noua denumire fiind AUTORITATEA DE INVESTIGAȚII ȘI ANALIZĂ PENTRU SIGURANȚA AVIAȚIEI CIVILE (AIAS).

CIAS a publicat raportul final privind accidentul aviatic de la Balotesti produs in data de 31 martie 1995

CIAS a publicat raportul final privind accidentul aviatic de la Balotesti produs in data de 31 martie 1995

31 martie 2014

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile a publicat Raportul Final privind accidentul aviatic de la Balotesti din data de 31 martie 1995, in care a fost implicata aeronava de tip Airbus A310-324, avand numarul de inregistrare YR-LCC.

Aeronava era operata de TAROM, pe ruta de zbor ROT 371 cu destinatia Bruxelles si a decolat de pe Aeroportul International Bucuresti Otopeni la ora 06:06:44 UTC. Dupa aproximativ 2 minute de la decolare, aeronava s-a prabusit in zona localitatii Balotesti, in apropierea Aeroportului International Bucuresti Otopeni.

Comisia de investigatie a considerat ca urmatorii factori au contribuit la producerea accidentului:

  • Tractiune asimetrica;
  • Posibila incapacitate a pilotului comandant;
  • Copilotul nu a luat suficiente masuri corective de a acoperi consecintele primilor factori.

Ca urmare a investigatiei, au fost emise urmatoarele recomandari de siguranta:

  • Dupa accident, Airbus Industrie a emis doua Buletine de Service obligatorii, care au condus la emiterea unei Directive a Directiei Generale a Aviatiei Civile din Franta, cu privire la masurile de remediere pe care trebuie sa le adopte toti operatorii aerieni cu scopul de a elimina toate cauzele probabile ale acestei disfunctionalitati;
  • Dupa accident, Airbus Industrie a emis amendamente la Manualul de Intretinere a Aeronavei si la Manualul de Diagnosticare a Defectiunilor. Acestea au fost transmise operatorilor pentru actualizarea corespunzatoare a documentatiei tehnice.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati Raportul Final.

Studii și analize

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile elaborează studii de specialitate, analize specifice și buletine informative privind siguranța aviației civile.

Pentru mai multe informații, click aici.

Rapoarte de investigație

AIAS execută investigații tehnice ale evenimentelor de aviație civilă, cu scopul determinării faptelor, cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea acestora.

Pentru mai multe informații, click aici.

Recomandări de siguranță

Autoritatea de Investigații și Analiza pentru Siguranța Aviației Civile emite recomandări de siguranță a zborului, pe baza unor studii sau a analizei unei serii de investigații.

Pentru mai multe informații, click aici.