Notificare privind redenumirea Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile

Având în vedere Ordonanța Guvernului nr. 17 din 29 august 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 755 din 31 august 2018, vă notificăm cu privire la faptul că Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost redenumit, noua denumire fiind AUTORITATEA DE INVESTIGAȚII ȘI ANALIZĂ PENTRU SIGURANȚA AVIAȚIEI CIVILE (AIAS).

2012: Un an de exceptie in domeniul sigurantei aviatiei

24 aprilie 2013

Potrivit Fundatiei pentru Siguranta Zborurilor (Flight Safety Foundation – FSF) si Retelei pentru Siguranta Aviatiei (Aviation Safety Network – ASN), pe parcursul anului 2012 au fost inregistrate 105 evenimente si accidente civile multi-motor (fatale sau nu). In 2012, Reteaua pentru Siguranta Aviatiei a inregistrat un numar de 23 accidente aviatice fatale, care au cauzat 475 de decese si 36 de victime la sol.

Totusi, in comparatie cu media decadei 2002-2011 la nivel mondial (cand s-au inregistrat de exemplu, in medie, 30 de accidente mortale si 758 de decese), in anul 2012 s-a constatat o imbunatatire a sigurantei aviatice (de exemplu, media ultimilor zece ani este de 29 de accidente fatale si 730 de decese).

"Sunt foarte fericita ca 2012 a fost un an atat de bun din punct de vedere al accidentelor, cu toate ca siguranta nu inseamna doar absenta accidentelor. Cu sprijinul conducerii ICAO, lucram impreuna si siguranta este un subiect cu care suntem cu totii de acord. Industria functioneaza la diferite niveluri; furnizam numeroase materiale de training si multe sesiuni de formare profesionala in scopul imbunatatirii gradului de siguranta. Cu toate acestea, siguranta necesita o pregatire continua. Niciodata nu se termina."

Angela GITTENS, Director General, ACI

"Siguranta reprezinta, desigur, prioritatea numarul unu pentru ANSP si este tot atat de importanta cum este si pentru restul comunitatii aviatice. ANSP-urile de la CANSO joaca intotdeauna un rol important in acest sens, prin prigramele lor de excelenta. Vom continua sa imbunatatim si mai mult siguranta".

Jeff POOLE, Director General, CANSO

"Suntem foarte mandri ca 2012 este considerat cel mai sigur an, conform inregistrarilor, dar acest lucru ne provoaca sa mentinem sau chiar sa imbunatatim nivelul de siguranta in 2013. Rata de pierdere a navelor transportatorului nostru IOSA a fost zero si nu poate fi mai bine de atat. Pentru anul 2013, ma astept ca aceasta rata sa fie din nou zero pentru transportatorii IOSA".

Gunther MATSCHNIGG, SVP Siguranta, Operatiuni si Infrastructura, IATA

"Anul 2012 a fost cel mai sigur an, conform inregistrarilor. Tendinta este buna si statisticile arata intr-adevar bine, in principal datorita parteneriatelor incheiate cu scopul imbunatatirii sigurantei. Trebuie sa lucram impreuna si sa ne stabilim prioritatile".

Nancy GRAHAM, Director Biroul de Trafic Aerian, ICAO

Raportul de mai jos prezinta o analiza globala privind Siguranta Aviatiei pentru anul 2012.

Pentru a vizualiza raportul integral, click aici.

Studii și analize

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile elaborează studii de specialitate, analize specifice și buletine informative privind siguranța aviației civile.

Pentru mai multe informații, click aici.

Rapoarte de investigație

AIAS execută investigații tehnice ale evenimentelor de aviație civilă, cu scopul determinării faptelor, cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea acestora.

Pentru mai multe informații, click aici.

Recomandări de siguranță

Autoritatea de Investigații și Analiza pentru Siguranța Aviației Civile emite recomandări de siguranță a zborului, pe baza unor studii sau a analizei unei serii de investigații.

Pentru mai multe informații, click aici.