• Despre AIAS

    Despre AIAS

  • Care sunt atribuțiile principale ale AIAS?

    Care sunt atribuțiile principale ale AIAS?

  • Recomandări de siguranță

    Recomandări de siguranță

Notificare privind redenumirea Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile

Având în vedere Ordonanța Guvernului nr. 17 din 29 august 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 755 din 31 august 2018, vă notificăm cu privire la faptul că Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost redenumit, noua denumire fiind AUTORITATEA DE INVESTIGAȚII ȘI ANALIZĂ PENTRU SIGURANȚA AVIAȚIEI CIVILE (AIAS).

Sistem de raportare voluntara

(1) Orice persoana este incurajata sa raporteze voluntar functiei/compartimentului intern si/sau direct catre Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) si/sau Autoritatea Aeronautica Civila Romana, orice eveniment in care a fost implicata, la care a fost martora sau despre care a fost informata si pe care il percepe ca o amenintare reala sau potentiala pentru siguranta zborului;

(2) Sistemul de raportare voluntara nu utilizeaza un formular specific. Raportul voluntar va contine, pe cat posibil, informatiile relevante asupra evenimentului si datele de identificare si contact ale raportorului;

(3) Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) si/sau Autoritatea Aeronautica Civila Romana, in cazul raportarii voluntare a unui eveniment de aviatie civila, asigura confidentialitatea informatiilor si utilizarea lor doar cu acordul raportorului (date identificare raportor, nume ale altor persoane implicate etc.);

(4) Daca persoana care raporteaza voluntar un eveniment de aviatie civila nu doreste ca identitatea sa sa fie publica, are posibilitatea transmiterii raportarii direct catre Directorul General al Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS), cu mentiunea "CONFIDENTIAL", in plic inchis si sigilat; raportorul va fi contactat de Directorul General sau adjunctul sau pentru a discuta evenimentul raportat si a fi stabilita desfasurarea ulterioara a actiunilor. Raportul initial va fi distrus, iar in baza de date se va inregistra evenimentul, clasificat CONFIDENTIAL, FARA DATE DE IDENTIFICARE ALE RAPORTORULUI.

Studii și analize

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile elaborează studii de specialitate, analize specifice și buletine informative privind siguranța aviației civile.

Pentru mai multe informații, click aici.

Rapoarte de investigație

AIAS execută investigații tehnice ale evenimentelor de aviație civilă, cu scopul determinării faptelor, cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea acestora.

Pentru mai multe informații, click aici.

Recomandări de siguranță

Autoritatea de Investigații și Analiza pentru Siguranța Aviației Civile emite recomandări de siguranță a zborului, pe baza unor studii sau a analizei unei serii de investigații.

Pentru mai multe informații, click aici.