• Despre AIAS

  Despre AIAS

 • Care sunt atribuțiile principale ale AIAS?

  Care sunt atribuțiile principale ale AIAS?

 • Recomandări de siguranță

  Recomandări de siguranță

Notificare privind redenumirea Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile

Având în vedere Ordonanța Guvernului nr. 17 din 29 august 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 755 din 31 august 2018, vă notificăm cu privire la faptul că Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost redenumit, noua denumire fiind AUTORITATEA DE INVESTIGAȚII ȘI ANALIZĂ PENTRU SIGURANȚA AVIAȚIEI CIVILE (AIAS).

Acreditare jurnaliști

Persoana responsabilă de relația cu presa:

Simona WIST

Telefon: +40 21 2220535

Fax: +40 378 107106

E-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

 

Pentru a asigura accesul reprezentanților presei la informațiile de interes public, Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) acordă la cerere, fără discriminare, acreditări permanente sau temporare jurnaliștilor și altor reprezentanți ai mass-media. Persoanele acreditate vor avea acces prioritar la informațiile și evenimentele noastre.

Acreditarea permanentă

Acreditarea permanentă este valabilă până la sfârșitul anului în curs, iar jurnaliștii care au acreditare permanentă sunt informați prin e-mail cu privire la activitățile AIAS și au acces la acțiunile publice organizate la sediul AIAS din Șoseaua București-Ploiești nr. 40, sector 1, cod poștal 013695, București, România.

Pentru obținerea unei acreditări permanente la AIAS, jurnaliștii trebuie să completeze și să transmită o cerere de acreditare, al cărei model poate fi descărcat de aici (timp mediu estimativ pentru completare: 5 minute).

Cererea de acreditare va fi însoțită, pentru conformitate, de următoarele documente:

 • fotografie tip legitimație;
 • copie a legitimației de serviciu;
 • copie a cărții de identitate.

Documentele menționate mai sus pot fi transmise în format electronic la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. sau depuse la Secretariatul AIAS – Șoseaua București-Ploiești nr. 40, sector 1, cod poștal 013695, București, România.

Acreditările permanente sunt eliberate astfel:

 • pentru presa scrisă centrală: 3 redactori și 2 fotoreporteri;
 • pentru presa scrisă locală: 1 redactor și 1 fotoreporter;
 • pentru posturi de radio și televiziune: 3 redactori și 8 operatori și tehnicieni;
 • pentru agențiile de presă: 3 redactori și 3 fotoreporteri.

Acreditarea permanentă se acordă în termen de 2 (două) zile lucrătoare de la înregistrarea cererii de acreditare și este valabilă până la sfârșitul anului în curs, necesitând o reînnoire anuală.

După obținerea acreditării, prin prezentarea le sediul AIAS, reprezentanții mass-media vor ridica legitimațiile de acreditare, după prezentarea unui act de identitate sau a legitimației de presă, în termen de valabilitate. Legitimațiile de acreditare nu sunt transmisibile.

Acreditarea temporară

Acreditarea temporară este valabilă o zi și permite accesul jurnaliștilor la acțiunile publice organizate la sediul AIAS din Șoseaua București-Ploiești nr. 40, sector 1, cod poștal 013695, București, România.

Acreditarea temporară poate fi obținută de fiecare dată, pe baza unei cereri de acreditare din partea redacției, semnată de redactorul-șef, pentru persoana/persoanele care solicită acreditarea. Un model de cerere de acreditare poate fi descărcat de aici (timp mediu estimativ pentru completare: 5 minute).

De asemenea, cererea de acreditare va fi însoțită, pentru conformitate, de următoarele documente:

 • fotografie tip legitimație;
 • copie a legitimației de serviciu;
 • copie a cărții de identitate.

Documentele menționate mai sus pot fi transmise în format electronic la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. sau depuse la Secretariatul AIAS – Șoseaua București-Ploiești nr. 40, sector 1, cod poștal 013695, București, România.

Acreditarea temporară se acordă în termen de 2 (două) zile lucrătoare de la înregistrarea cererii de acreditare și este valabilă o singură zi, doar la acțiunea/acțiunile pentru care a fost emisă.

După obținerea acreditării, prin prezentarea le sediul AIAS, reprezentanții mass-media vor ridica legitimațiile de acreditare, după prezentarea unui act de identitate sau a legitimației de presă, în termen de valabilitate. Legitimațiile de acreditare nu sunt transmisibile.

Refuzul, retragerea sau expirarea acreditării

Retragerea sau refuzul acreditării unui reprezentant mass media trebuie să fie motivată de fapte care împiedică desfășurarea în condiții de normalitate a activității AIAS și care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist. În cazul retragerii acreditării unui jurnalist, instituția de presă (redacția în numele căreia acesta a obținut acreditarea) va fi informată, pentru a i se asigura obținerea acreditării unui alt jurnalist.

În cazul în care jurnalistul acreditat a încetat contractul de muncă redacția în numele căreia acesta a obținut acreditare la Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile, acreditarea acestuia își pierde valabilitatea.

Astfel, instituțiile mass-media trebuie să înștiințeze în scris AIAS în cazul în care doresc retragerea acreditării unui jurnalist sau dacă sunt cazuri în care încetează raporturile de muncă dintre jurnalistul acreditat și redacția în numele căreia acesta a obținut acreditare la AIAS.

De asemenea, jurnaliștii cu acreditare permanentă sunt rugați să solicite reînnoirea acreditării, la începutul fiecărui an calendaristic.

Notificările și solicitările referitoare la acreditările jurnaliștilor pot fi transmise în scris la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. sau la Secretariatul AIAS – Șoseaua București-Ploiești nr. 40, sector 1, cod poștal 013695, București, România.

Informații suplimentare despre acreditarea jurnaliștilor

Informații suplimentare privind modul de acreditare a jurnaliștilor la Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile pot fi obținute la numărul de telefon +40 21 222 0535 (de luni până joi: în intervalul orar 08.30-16.30; vineri: în intervalul orar 08.30-14.00) sau la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea..

Studii și analize

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile elaborează studii de specialitate, analize specifice și buletine informative privind siguranța aviației civile.

Pentru mai multe informații, click aici.

Rapoarte de investigație

AIAS execută investigații tehnice ale evenimentelor de aviație civilă, cu scopul determinării faptelor, cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea acestora.

Pentru mai multe informații, click aici.

Recomandări de siguranță

Autoritatea de Investigații și Analiza pentru Siguranța Aviației Civile emite recomandări de siguranță a zborului, pe baza unor studii sau a analizei unei serii de investigații.

Pentru mai multe informații, click aici.