• Despre AIAS

  Despre AIAS

 • Care sunt atribuțiile principale ale AIAS?

  Care sunt atribuțiile principale ale AIAS?

 • Recomandări de siguranță

  Recomandări de siguranță

Notificare privind redenumirea Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile

Având în vedere Ordonanța Guvernului nr. 17 din 29 august 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 755 din 31 august 2018, vă notificăm cu privire la faptul că Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost redenumit, noua denumire fiind AUTORITATEA DE INVESTIGAȚII ȘI ANALIZĂ PENTRU SIGURANȚA AVIAȚIEI CIVILE (AIAS).

Comunicate de presa


COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE ÎN CAZUL ACCIDENTULUI DE MOTOPARAPANTĂ PRODUS ÎN DATA DE 10 IULIE 2016 ÎN LACUL COMANA DIN JUDEȚUL GIURGIU

 

5 iulie 2018

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul accidentului de aviație civilă produs în data de 10 iulie 2016, în lacul Comana din județul Giurgiu, în care a fost implicată motoparapanta identificată cu numărul YR-5127.

În data de 10.07.2016, la ora 17.15 LT, motoparapanta identificată cu numărul YR-5127, în timpul efectuării unui zbor particular în zona localității Comana din județul Giurgiu, având la bord două persoane, pilotul și un pasager, s-a prăbușit de la o altitudine de aproximativ 300 de metri în lacul din apropierea localității. Ca urmare a acestui accident pasagerul a decedat, iar pilotul a fost grav rănit.

Cauza producerii accidentului o constituie ruperea materialului parapantei care s‐a datorat îmbătrânirii țesăturii, întreținerii necorespunzătoare și supunerii la o greutate mai mare decât cea admisă de fabricant, necorelată cu gradul de uzură a materialului.

Informații suplimentare, precum și recomandările de siguranță emise de comisia de investigație pot fi obținute prin accesarea Raportului final de investigație publicat aici.

 ***


COMUNICAT DE PRESĂ

ACCIDENT DE AVIAȚIE CIVILĂ: O AERONAVĂ CIVILĂ TIP CESSNA 182 A ATERIZAT FORȚAT ÎN ZONA COMUNEI SINEȘTI DIN JUDEȚUL IAȘI

 

29 iunie 2018

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat pe data de 28.06.2018, în jurul orei 18:50 LT, cu privire la producerea unui eveniment de aviație civilă în zona comunei Sinești din județul Iași. În eveniment a fost implicată o aeronavă de tip Cessna 182, înmatriculată D-ESEM, operată de un operator privat.

Aeronava a decolat de pe Aeroportul Internațional Debrecen din Ungaria (LHDC), având ca destinație Aeroportul Internațional Iași din România (LRIA). În timpul zborului, când a ajuns aproape de destinație, pilotul a sesizat probleme tehnice la aeronavă și a decis efectuarea unei aterizări forțate pe un câmp necunoscut, situat între satele Osoi și Stornești, în zona comunei Sinești din județul Iași. Ca urmare a acestei aterizări forțate, aeronava a fost substanțial avariată, însă cei doi ocupanți ai acesteia nu au suferit vătămări corporale.

O echipă de investigatori din cadrul Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) s-a deplasat la locul producerii evenimentului și a demarat activitățile de investigație privind siguranța, cu scopul de a determina cauzele producerii acestui accident.

 ***


COMUNICAT DE PRESĂ

ACCIDENT DE AVIAȚIE CIVILĂ ÎN LOCALITATEA BĂLENI DIN JUDEȚUL GALAȚI, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ O AERONAVĂ DE TIP ANTONOV AN-2

 

6 iunie 2018

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat pe data de 06.06.2018, ora 14:11 LT, cu privire la producerea unui eveniment de aviație civilă în localitatea Băleni din județul Galați. În eveniment a fost implicată o aeronavă de tip Antonov AN-2, înmatriculată YR-DAX.

Pe parcursul efectuării unui zbor aviochimic, după efectuarea unui viraj, aeronava a acroșat o semiremorcă a unui autocamion care circula pe un drum județean. În urma contactului cu semiremorca, aeronava s-a rotit spre dreapta, a intrat în picaj, după care a lovit solul și a luat foc.

O echipă de investigatori din cadrul Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) s-a deplasat la locul producerii accidentului și a demarat activitățile de investigație privind siguranța, cu scopul de a determina cauzele producerii acestui eveniment.

aerodrom tuzla.jpg

 ***


COMUNICAT DE PRESĂ

EVENIMENT DE AVIAȚIE CIVILĂ PE AERODROMUL TUZLA DIN JUDEȚUL CONSTANȚA, ÎN CARE A FOST IMPLICAT UN AVION DE MICI DIMENSIUNI

 

12 mai 2018

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) fost notificat pe data de 12.05.2018, ora 09.55 LT, cu privire la producerea unui eveniment de aviație civilă pe Aerodromul Tuzla (LRTZ) din județul Constanța, în care a fost implicat un avion de mici dimensiuni, tip DA20, înmatriculat YR-SCC.

Avionul efectua un zbor de școală în tur de pistă cu elev în simplă comandă. Imediat după decolare, în faza de urcare, pilotul a observat probleme în funcționarea motorului și a ales să efectueze o aterizare forțată. Avionul a aterizat forțat la aproximativ 200 de metri după capătul pistei 04.

În urma acestui eveniment, pilotul nu a suferit vătămări corporale, însă jamba de bot și elicea avionului au fost avariate. Evenimentul este investigat de Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS).

aerodrom tuzla.jpg

 ***

COMUNICAT DE PRESĂ

WORKSHOP INTERNAȚIONAL: COOPERAREA DINTRE AUTORITĂȚILE DE INVESTIGAȚIE PRIVIND SIGURANȚA ȘI AUTORITĂȚILE JUDICIARE ÎN CAZUL ACCIDENTELOR DE AVIAȚIE CIVILĂ & PRINCIPIILE JUST CULTURE

 

3 aprilie 2018

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a organizat la București, în perioada 28-29 martie 2018, în cooperare cu R.A. ROMATSA, un workshop internațional având ca temă cooperarea dintre autoritățile de investigație privind siguranța și autoritățile judiciare în cazul accidentelor de aviație civilă, în contextul principiilor culturii juste.

Obiectivul principal al acestui eveniment a fost acela de a facilita schimbul de experiență și bune practici privind activitățile de sprijin reciproc dintre autoritățile de investigație privind siguranța și autoritățile judiciare în cazul accidentelor de aviație civilă, care pot fi desfășurate în scopul îmbunătățirii siguranței aviației civile din România.

Alături de reprezentanții CIAS, investigatori cu experiență în investigarea evenimentelor de aviație civilă, la eveniment au participat reprezentanți ai R.A. ROMATSA și ai Asociației Controlorilor de Trafic din România (RATCA), ai autorităților de investigație a evenimentelor aviatice din Europa (Franța, Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia), un reprezentant al Agenției Europene pentru Siguranța Aviației (EASA), reprezentanți ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), precum și reprezentanți ai Parchetelor teritoriale de pe lângă Curțile de Apel din România, cu atribuții în anchete judiciare în urma producerii evenimentelor de aviație civilă.

workshop procurori 2018

Click aici pentru mai multe informații.

***

 

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A ACCIDENTULUI DE AVIAȚIE CIVILĂ PRODUS PE DATA DE 30 AUGUST 2017, ÎN ZONA PÂRTIEI RUNC-ȘTIOL DIN JUDEȚUL MARAMUREȘ, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ O PARAPANTĂ

 

3 aprilie 2018

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul accidentului de aviație civilă produs pe data de 30 august 2017 în zona pârtiei Runc-Știol, loc. Borșa, jud. Maramureș, în care a fost implicată o parapantă tip UP – Makalu3.

În data de 30.08.2017 proprietarul parapantei tip UP – Makalu3 s-a deplasat în localitatea Borșa, județul Maramureș pentru a efectua un zbor particular. Acesta a luat telescaunul de la baza pârtiei Runc-Știol, apoi a urcat pe platoul Știol, de unde a decolat. La un moment dat, după lansare, în momentul efectuării unui viraj la dreapta, pilotul parapantei a intrat într-o evoluție necontrolată din care nu a mai putut ieși, iar contactul violent cu solul nu a mai putut fi evitat. În urma impactului cu solul, pilotul a decedat.

Cauza producerii accidentului este manevrarea necorespunzătoare a comenzilor parapantei în momentul executării unui viraj la dreapta, ceea ce a dus la pierderea portanței aripii și ulterior la intrarea în asimetrică.

Informații suplimentare, precum și concluziile comisiei de investigație pot fi vizualizate în Raportul final de investigație, publicat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A ACCIDENTULUI DE AVIAȚIE CIVILĂ PRODUS PE DATA DE 6 IULIE 2015, ÎN CĂLDAREA GLACIARĂ BÂLEA, VERSANTUL NETEDU DIN MUNȚII FĂGĂRAȘ, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ O PARAPANTĂ

                                                                     

3 aprilie 2018

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul accidentului de aviație civilă produs pe data de 6 iulie 2015 în căldarea Glaciară Bâlea, Versantul Netedu din Munții Făgăraș, în care a fost implicată o parapantă tip Icepeak 6 Cross Country.

În data de 06.07.2015 un grup de aproximativ 25 de parapantiști s-au întâlnit în zona Cabanei Paltinu - Bâlea Lac cu intenția de a efectua zboruri particulare în zona Căldării Glaciare Bâlea.

Din declarațiile martorilor, pilotul parapantei implicate în accident a fost al patrulea pilot din grup care a decolat. Decolarea s-a efectuat în jurul orei 12:45 LT, de pe platforma betonată din fața Cabanei Paltinu, în imediata apropiere a stației meteo Bâlea Lac.

După decolare, pilotul parapantei a parcurs traiectul obișnuit al celor care zboară cu parapanta în această zonă pentru părăsirea Căldării Glaciare Bâlea, respectiv prin dreapta văii (în sensul curgerii râului) pe lângă versantul estic (Muchia Netedu), urmând linia reliefului pentru a beneficia de curenții ascendenți.

La un moment dat, pilotul a pierdut controlul parapantei și, din cauza înălțimii mici față de teren la care a apărut situația specială, acesta nu a mai avut timpul necesar efectuării manevrelor necesare recuperării voalurii, impactul cu solul neputând fi evitat. În urma impactului cu solul, pilotul a decedat.

Cauza probabilă a acestui accident o constituie o suprareacție a pilotului la o situație specială (posibilă asimetrică sau balansul imprimat de o urcare înainte de versant - zonă cu potențial de turbulență majoră) care a dus la înfundarea rapidă a aripii, pe fondul unor probleme ale echipamentului de zbor (stare tehnică necorespunzătoare) și a unei stări de oboseală.

Comisia de investigație a emis următoarea recomandare de siguranță către Asociația de Zbor Liber din România: mediatizarea acestui accident, punând accent pe zborul în zonele din spatele versanților - zone predispuse turbulențelor și rotoarelor, precum și acordarea unei atenții sporite asupra stării tehnice a parapantei și la respectarea recomandărilor producătorilor în legătură cu efectuarea inspecțiilor tehnice periodice.

Informații suplimentare, precum și concluziile comisiei de investigație pot fi vizualizate în Raportul final de investigație, publicat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A EVENIMENTULUI DE AVIAȚIE CIVILĂ PRODUS PE DATA DE 5 DECEMBRIE 2016, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA ÎNMATRICULATĂ YR-7177

 

30 decembrie 2017

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul incidentului grav de aviație civilă produs în data de 5 decembrie 2016 pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu, în care a fost implicată aeronava înmatriculată YR-7177.

În data de 05.12.2016, pilotul aeronavei Prime BS100, cu numărul de identificare YR-7177, a planificat şi a executat un zbor privat, cu decolarea la ora 15.46 LT de pe Aeroportul Internaţional Craiova (LRCV) şi aterizarea pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu (LRBS) la ora 16.34 LT. Zborul s-a desfăşurat normal, aterizarea s-a efectuat pe Pista 25, dar imediat după contactul cu pista pilotul a realizat că a aterizat cu trenul escamotat.

YR 7177

Ca avarii principale, având în vedere aterizarea cu trenul escamotat, au fost afectate vârful palelor elicei şi flapsurile, pe intrados.

Cauza producerii acestui incident grav constă în omiterea de către pilot de a acționa comanda trenului de aterizare pe poziţia - ”DOWN”, pe fondul neutilizării checklist-ului pentru aterizare.

Informații suplimentare, precum și concluziile comisiei de investigație pot fi obținute prin accesarea Raportului final de investigație, publicat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL PRELIMINAR DE INVESTIGAȚIE A ACCIDENTULUI DE AVIAȚIE CIVILĂ PRODUS ÎN DATA DE 29 NOIEMBRIE 2017, ÎN CARE A FOST IMPLICAT ELICOPTERUL ÎNMATRICULAT YR-DEX

 

 

29 decembrie 2017

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a emis raportul preliminar de investigație a accidentului de aviație civilă produs în data de 29 noiembrie 2017 în zona pârtiei Borlova din Complexul Turistic Muntele Mic, județul Caraș-Severin, în care a fost implicat elicopterul înmatriculat YR-DEX.

În data de 29.11.2017, Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat telefonic în jurul orei 15:50 LT (13:50 UTC) despre producerea unui accident în care a fost implicat un elicopter tip AS 350 B3, înmatriculat YR-DEX, eveniment petrecut în zona pârtiei Borlova, din Complexul Turistic Muntele Mic, județul Caraș Severin.

Istoricul evenimentului, reconstituit pe baza declarației pilotului:

 • În data de 29.11.2017, elicopterul tip AS 350 B3 Écureuil, înmatriculat YR-DEX, operat de Dunca Expediții, a fost planificat, conform planului de zbor depus și acceptat, să execute un zbor VFR pe ruta Caransebeș – Muntele Mic – Caransebeș;
 • După o activitate de zbor de aproximativ 30 de minute, elicopterul a aterizat într-o zonă nepopulată în apropierea unei instalații de telescaun inoperabilă unde se aflau diferite materiale de construcții necesare amenajării acesteia. După oprirea elicopterului, pilotul a pus niște materiale în două din cele trei compartimente cargo ale elicopterului și s-a urcat în postul de pilotaj în vederea decolării. După pornirea motorului, acesta a pus maneta de pas-gaz în poziția „FLIGHT”, moment în care a observat pe panoul de avertizare că indicația de „ușă deschisă” era activată;
 • În acest moment, fără a siguranța maneta de pas-gaz și cu motorul în poziția „FLIGHT”, pilotul s-a dat jos să verifice ușile compartimentelor cargo, începând cu cea de pe partea dreaptă. Când a ajuns pe partea stângă a elicopterului pentru a verifica ușa compartimentului cargo, vântul a crescut în intensitate, moment în care elicopterul s-a desprins de sol înclinat către înainte și dreapta cu aproximativ 20 de grade. Această deplasare pe diagonală, cu luare de înălțime, a avut drept rezultat impactul rotorului principal cu cablurile instalației de telescaun, la o distanță față de punctul de decolare de aproximativ 37 de metri pe direcția de deplasare și la o înălțime deasupra solului de aproximativ 5 metri;
 • Elicopterul a luat contact cu solul pe partea stângă a acestuia, grinda de coadă detașându-se pe aproximativ două sferturi din circumferință, cabina elicopterului fiind distrusă. În urma producerii evenimentului nu au existat victime.

YR-DEX

Până în prezent, CIAS a efectuat următoarele activități:

 • Investigația la locul producerii accidentului, de unde s-au preluat în custodie în vederea expertizării următoarele echipamente montate pe elicopter:
   - GPS portabil AvMap;
   - VEMD – Vehicle Engine Monitoring Display;
   - EECU – Engine Electronic Control Unit;
   - GNSS 430 - Global Navigation Satellite System Garmin.
  Downloadarea acestor echipamente este importantă în desfășurarea investigației privind siguranța a acestui eveniment, urmărindu-se obținerea unor informații importante în stabilirea stării tehnice de funcționare în care se afla elicopterul la momentul producerii evenimentului.
 • Epava elicopterului a fost transportată într-un hangar unde a fost expertizată în detaliu.

După analizarea tuturor documentelor și informațiilor adunate pe parcursul investigației, comisia de investigație a evenimentului va întocmi draft-ul de raport final.

Conform art. 16, pct. (4) al Regulamentului (UE) nr.996/2010 al Parlamentului European și al Consiliului privind investigarea și prevenirea accidentelor și incidentelor survenite în aviația civilă, draft-ul raportului final va fi tradus în limba engleză și va fi trimis pentru puncte de vedere/observații către părțile implicate.

După primirea eventualelor puncte de vedere/observații de la aceste părți, comisia de investigație va întocmi Raportul Final și îl va publica pe website-ul CIAS.

Informații suplimentare pot fi obținute prin accesarea Raportului preliminar de investigație, publicat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A ACCIDENTULUI DE AVIAȚIE CIVILĂ PRODUS PE DATA DE 30 APRILIE 2017, ÎN CARE A FOST IMPLICAT PLANORUL TWIN ASTIR ÎNMATRICULAT D-3954

 

27 decembrie 2017

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul accidentului de aviație civilă produs în data de 30 aprilie 2017 pe terenul de zbor Ineu din județul Bihor, în care a fost implicat planorul TWIN ASTIR înmatriculat D-3954.

În data de 30.04.2017 pe terenul de zbor Ineu din județul Bihor a fost organizat un zbor de agrement cu planorul tip TWIN ASTIR înmatriculat D-3954. Planorul se afla aliniat la pragul pistei 33, pregătit/poziționat și ancorat la cablul automosorului TOST SW-1302, în vederea desfășurării activității de zbor. La bordul aeronavei se aflau pilotul și un pasager în partea anterioară a cabinei În urma finalizării pregătirilor la sol și obținerii aprobării de decolare de la Oradea TWR, a început tractarea la automosor a planorului în vederea decolării. Planorul a rulat pentru decolare, s-a accelerat, s-a desprins de la sol într-o pantă ușoară de urcare, iar după câteva secunde pilotul nu a mai continuat urcarea deoarece cablul automosorului de tractare s-a desprins necomandat de planor la o înălțime de aproximativ 10 metri.

Simțind lipsa de tracțiune, pilotul a continuat zborul pe direcția de decolare într-o pantă de coborâre destul de accentuată pentru a ateriza pe pista rămasă disponibilă. Înainte de luarea contactului, pilotul a scos frânele aerodinamice pentru a reduce viteza verticala de apropiere față de sol. Contactul cu solul a fost unul dur, aproape de jumătatea pistei de decolare. În urma impactului, pasagerul, aflat în cabina anterioară, a fost proiectat cu capul prin cupolă din cauza desprinderii chingilor de siguranță din dispozitivul de fixare, suferind leziuni ușoare. Aeronava a fost deteriorată substanțial, avariile constând în ruperea trenului de aterizare, spargerea cupolei anterioare și fisurarea fuzelajului în partea posterioară aproape de stabilizator.

D 3954 1D 3954 2D 3954 3D 3954 4

Cauza producerii acestui accident o constituie autodeclanșarea prematură a cablului automosorului de tractare, la o înălțime mică, imediat după desprinderea de sol a planorului.

Cauze favorizante:

 • Menținerea unghiul mic de pantă imprimat la decolare imediat după desprinderea planorului de sol;
 • Scoaterea frânelor aerodinamice în imediata apropiere a solului.

Informații suplimentare, precum și concluziile comisiei de investigație pot fi obținute prin accesarea Raportului final de investigație, publicat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A EVENIMENTULUI DE AVIAȚIE CIVILĂ PRODUS PE DATA DE 19 IULIE 2017, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA ÎNMATRICULATĂ YR-XXA

 

13 decembrie 2017

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul incidentului grav de aviație civilă produs în data de 19 iulie 2017 pe Aeroportul Internațional Craiova, în care a fost implicată aeronava Diamond DA42, înmatriculată YR-XXA.

YR XXA

În data de 19.07.2017, aeronava tip Diamond DA42, înmatriculată YR-XXA, a decolat de pe Aeroportul Internațional Craiova (LRCV) în vederea executării unei misiuni de fotogrametrie în zona orașului Petroșani. Misiunea de zbor a avut o durată de aproximativ 4 ore, zbor care s-a desfășurat normal. La ora 10:37 LT (07:37 UTC), aeronava a aterizat pe același aeroport de unde decolase. Aterizarea a decurs normal, iar după luarea contactului cu pista aeronava a rulat aproximativ 300 m, după care roata trenului de aterizare principal de pe partea stângă s-a spart, ceea ce a făcut ca aeronava să vireze spre stânga. Pilotul a efectuat manevre pentru menținerea aeronavei pe direcție, însă după ce a mai rulat aproximativ 150 m, aceasta a ieșit circa 10 m pe suprafața înierbată de lângă pistă.

În urma acestui incident grav, echipajul aeronavei nu a suferit vătămări corporale, iar avariile produse la aeronavă au fost minore: roată tren principal stâng spartă, palele elicei motorului stâng cu urme de impact la vârfuri.

Cauza producerii acestui incident grav o constituie spargerea cauciucului trenului de aterizare din partea stângă ca urmare a blocării temporare a roții. Motivele blocării nu au putut fi determinate.

Informații suplimentare, precum și concluziile comisiei de investigație pot fi obținute prin accesarea Raportului final de investigație, publicat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A EVENIMENTULUI DE AVIAȚIE CIVILĂ PRODUS PE DATA DE 17 IULIE 2017, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA ÎNMATRICULATĂ YL-RAC

 

13 decembrie 2017

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul incidentului grav de aviație civilă produs în data de 17 iulie 2017 pe Aeroportul Internațional “Traian Vuia” Timișoara, în care a fost implicată aeronava Antonov AN-26B, înmatriculată YL-RAC.

În data de 17.07.2017, aeronava AN-26B, înmatriculată YL-RAC, era programată să efectueze un zbor cargo cu decolare de pe Aeroportul Internațional Timișoara, România (LRTR) având ca destinație Aeroportul International Budapesta, Ungaria (LHBP).

La ora 20:32 LT (17:32 UTC), aeronava a început rulajul de la poziția de parcare către poziția de așteptare pentru pista în serviciu 11, iar 20:35 LT (17:35 UTC), Timișoara TWR a autorizat decolarea aeronavei. La scurt timp după ce aeronava a început rulajul pentru decolare, motorul numărul 2 s-a oprit necomandat, fără alte indicații de funcționare anormală. Comandantul echipajului a efectuat manevre pentru menținerea aeronavei pe direcție, însă după ce a rulat aproximativ 200 m față de pragul pistei 11, aceasta a virat spre dreapta și a ieșit circa 30 m pe suprafața înierbată din banda de siguranță a pistei. În urma acestui incident grav, echipajul aeronavei nu a suferit vătămări corporale și nu s-au produs avarii la aeronavă.

 Cauza producerii acestui incident grav o constituie oprirea necomandată a motorului, ca urmare a defecțiunii regulatorului pompei de combustibil.

Informații suplimentare, precum și concluziile comisiei de investigație pot fi obținute prin accesarea Raportului final de investigație, publicat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A AVIAȚIEI CIVILE,
PRILEJ DE CONȘTIENTIZARE A IMPORTANȚEI TRANSPORTULUI AERIAN

 

 

8 decembrie 2017

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) și FricaDeZbor.ro, primul site din România care tratează aviația din perspectiva aviofobilor, alături de un echipaj de profesioniști din aviație, psihologie, securitate și drept, s-au întâlnit cu 35 de pasageri cu frică de zbor care au avut curajul să se îmbarce într-o cursă aeriană imaginară în culisele aviației civile din România.

Click aici pentru mai multe informații.

 

***

COMUNICAT DE PRESĂ

EVENIMENT DE AVIAȚIE ÎN JUDEȚUL CARAȘ-SEVERIN, ÎN CARE A FOST IMPLICAT UN ELICOPTER

 

 

29 noiembrie 2017

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat astăzi, 29 noiembrie 2017, la ora 15:53 LT, despre producerea unui eveniment de aviație civilă în zona Muntele Mic din județul Caraș-Severin, în care a fost implicat un elicopter tip AS 350 B3, cu însemnele de înmatriculare YR-DEX, aparținând unui operator privat. Nu există victime. O echipă de investigatori din cadrul CIAS se deplasează la locul producerii evenimentului.

yr edx

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A ACCIDENTULUI DE AVIAȚIE CIVILĂ PRODUS PE DATA DE 9 IUNIE 2017, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA CESSNA 182P, ÎNMATRICULATĂ F-BXZI

 

24 octombrie 2017

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul accidentului de aviație civilă produs în data de 9 iunie 2017 pe Aerodromul Traian Dârjan Cluj, în care a fost implicată aeronava CESSNA 182P, înmatriculată F-BXZI.

În data de 09.06.2017, în jurul orei 13.30 LT, aeronava CESSNA 182P, înmatriculată F-BXZI, având la bord doar pilotul, a decolat de pe aerodromul Strejnic-Ploiești, într-un zbor privat, având ca destinație terenul de zbor Traian Dârjan din Cluj.

Un avion ULM abia aterizase pe același teren de zbor, iar pilotul acestuia a transmis informația că pista este operațională pe aproximativ 400 de metri, deoarece pe pistă se execută lucrări de amenajare. Informația a fost transmisă pe frecvența TWR Cluj, astfel încât a fost recepționată și confirmată și de către pilotul aeronavei F-BXZI. Ulterior, Cluj TWR a repetat informațiile primite, iar pilotul aeronavei F-BXZI a confirmat că a înțeles datele transmise și că va efectua un survol al terenului de zbor.

După aceasta discuție, pilotul aeronavei F-BXZI nu a mai comunicat cu Cluj TWR, s-a axat și a aterizat pe direcția 08. După luarea contactului cu pista, aeronava a rulat 150 de metri, după care pilotul a început frânarea. Distanța rămasă după începerea frânării nu a mai asigurat oprirea aeronavei în limitele terenului de zbor, sărind peste taluzul din capătul pistei și peste drumul de acces, oprindu-se în taluzul opus.

f bxzi 1f bxzi 2

În urma impactului pilotul nu a suferit leziuni, iar aeronava a fost avariată astfel: jamba de bot ruptă, ambele pale ale elicei torsionate și capota motorului îndoită în partea inferioară.

Cauza producerii acestui accident constă în aterizarea aeronavei spre capătul terenului de zbor, având la bază aprecierea eronată a punctului de aterizare în raport cu lungimea disponibilă a pistei, pe fondul neinformării în prealabil asupra situației reale a acesteia.

În urma producerii acestui accident, comisia de investigație a emis următoarele recomandări privind siguranța aviației civile:

 1. Se recomandă Autorității Aeronautice Civile Române ca în cadrul întâlnirilor pe teme de siguranță planificate cu agenții aeronautici civili care efectuează operațiuni de aviație generală, în conformitate cu Planul Național de Siguranță al aviației civile 2017-2021, să ia în considerare emiterea unei circulare și/sau desfășurarea unei campanii educaționale pentru a accentua importanța pregătirii zborurilor, în special în cazul în care urmează să fie folosit un aerodrom/teren de zbor care nu a mai fost utilizat.
 2. Se recomandă Aeroclubului României să mențină actualizate toate informațiile aflate pe site-ul propriu, în special cele privind starea și disponibilitatea terenurilor de zbor/aerodromurilor aflate în administrare.

Informații suplimentare, precum și concluziile comisiei de investigație pot fi obținute prin accesarea Raportului final de investigație, publicat pe website-ul Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile, publicat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL PRELIMINAR DE INVESTIGAȚIE A EVENIMENTULUI AVIATIC PRODUS ÎN DATA DE 5 IUNIE 2017, PE AEROPORTUL INTERNAȚIONAL CHIȘINĂU, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA ATR 42-500, ÎNMATRICULATĂ YR-ATB

 

23 octombrie 2017

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a emis raportul preliminar de investigație în cazul evenimentului aviatic care a avut loc în data de 4 iunie 2017, pe Aeroportul Internațional Chișinău (KIV) din Republica Moldova, în care a fost implicată aeronava de tip ATR42-500, înmatriculată YR-ATB, operată de compania aeriană TAROM.

În data 04.06.2017, aeronava tip ATR 42-500, înmatriculată YR-ATB, operată de compania aeriană TAROM, având indicativul de zbor ROT207B, a fost planificată să execute un zbor pe ruta București – Chișinău. Zborul pe rută a decurs normal, fără evenimente. Zborul de apropiere în vederea aterizării s-a desfășurat, de asemenea, fără evenimente.

După aterizarea pe pista 08 a Aeroportului Internațional Chișinău (KIV), aeronava nu a menținut direcția de aterizare, ieșind pe partea dreaptă a acesteia, apoi a rulat pe iarbă de aproximativ 90 m. Echipajul a încercat să readucă aeronava pe suprafața betonată a pistei folosind suprafețele de comandă ale aeronavei (direcție și eleroane) și aplicând o tracțiune diferențiată a motoarelor (motorul stâng în poziția „ground idle” și motorul drept în poziția „flight idle”).

În momentul revenirii aeronavei pe suprafața betonată a pistei aceasta a lovit cu roțile trenului principal drept suportul de beton al unei balize aflate pe marginea pistei. Aeronava a efectuat un viraj accentuat spre stânga, a traversat pista pe diagonală și a ieșit pe partea opusă (stânga pistei) față de zona de reintrare, oprindu-se cu trenul de aterizare pe suprafața înierbată de pe margine.

yr atb

Conform declarațiilor echipajului, după aterizare aceștia nu au folosit sistemul de control al orientării roții de bot. În urma producerii evenimentului nu au existat victime, pasagerii părăsind aeronava normal, folosind scara de acces a aeronavei.

În urma unui acord de delegare încheiat pe data de 6 iunie 2017 între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova și Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) din România, în baza prevederilor Anexei 13 ICAO, activitățile de investigație privind siguranța în cazul acestui eveniment au fost preluate de către CIAS.

CIAS a notificat, prin intermediul canalelor de comunicare uzuale, următoarele organizații: ICAO, Comisia Europeană, EASA și Bureau d’Enquetes et d’Analyses pour la securite de l’aviation civile – BEA Franța. În calitate de reprezentant al statului de fabricație, BEA Franța a desemnat un reprezentant acreditat.

După analizarea tuturor documentelor și informațiilor adunate pe parcursul investigației, comisia de investigație a evenimentului va întocmi draft-ul de raport final. Conform art. 16, pct. (4) al Regulamentului (UE) nr. 996/2010 al Parlamentului European și al Consiliului privind investigarea și prevenirea accidentelor și incidentelor survenite în aviația civilă, draft-ul raportului final va fi tradus în limba engleză și va fi trimis pentru puncte de vedere/observații către EASA și BEA. După primirea eventualelor puncte de vedere/observații de la reprezentantul acreditat, comisia de investigație va întocmi raportul final și îl va publica pe site-ul CIAS (www.cias.gov.ro).

Raportul preliminar de investigație poate fi accesat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

EVENIMENT DE AVIAȚIE CIVILĂ PRODUS ÎN ZONA LOCALITĂȚII VINȚU DE JOS, JUD. ALBA

 

 

21 octombrie 2017

 Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat în data de 21 octombrie 2017, la ora 14:28 LT, despre producerea unui eveniment de aviație civilă în zona localității Vințu de Jos din județul Alba, în care a fost implicată o aeronavă de mici dimensiuni, tip Fly Synthesis Storch, cu însemnele de înmatriculare YR-5277.

La bordul aeronavei se afla doar pilotul, care a efectuat o aterizare forțată. Ca urmare a producerii acestui eveniment, pilotul a fost preluat de un echipaj de urgență, pentru a primi îngrijiri medicale.

CIAS a demarat activitățile de investigație privind siguranța, cu scopul de a determina cauzele producerii acestui eveniment.

UPDATE: Echipa de investigație din cadrul CIAS, deplasată la locul producerii evenimentului, a constatat faptul că aeronava implicată nu are însemne de înmatriculare pe fuselaj.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL PRIVIND SIGURANȚA AVIAȚIEI CIVILE DIN ROMÂNIA PENTRU PRIMUL SEMESTRU AL ANULUI 2017

5 octombrie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a emis Raportul semestrial privind siguranța aviației civile (semestrul 1/2017).

Acest raport are ca scop informarea publicului cu privire la nivelul general de siguranță al aviației civile din România și cuprinde toate evenimentele de aviație civilă produse în perioada 1 ianuarie 2017 – 30 iunie 2017 pe teritoriul țării noastre (sau în străinătate, dar care au implicat aeronave înregistrate în România și, respectiv, au avut la bord pasageri de naționalitate română) și care au fost raportate și înregistrate în baza de date unică la nivel național (ECCAIRS), care în România este administrată de Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS).

Raportul poate fi accesat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A ACCIDENTULUI DE AVIAȚIE CIVILĂ PRODUS PE DATA DE 28 MAI 2016, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA TANARG 912, ÎNMATRICULATĂ YR-5132

19 septembrie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul accidentului de aviație civilă produs pe data de 28 mai 2016 lângă terenul de zbor al „Aerial Club” din Vădeni, județul Brăila, în care a fost implicată aeronava de tip TANARG 912, înmatriculată YR-5132.

Pe data de 28 mai 2016, aeronava de tip motodeltaplan, identificată YR-5132, pilotată de proprietarul acesteia, a decolat de pe terenul de zbor „Aerial Club” din Vădeni, județul Brăila, pentru efectuarea unui tur de pistă pe partea stângă, la înălțimea de 100 m.

Aeronava a intrat pe direcția de aterizare cu o viteză de aproximativ 90 km/h și o pantă de aterizare cu unghi mai mic decât cel optim, fapt pentru care pilotul a menținut motorul turat pentru a păstra viteza constantă. La un moment dat, pilotul a apreciat că are înălțimea și distanța optimă pentru aterizare și a redus turația motorului, ceea ce a dus la înfundarea aeronavei, manifestată prin pierderea rapidă a înălțimii.

Motodeltaplanul a lovit frontal rambleul DJ 221 B, la o distanță de aproximativ 100 m față de pragul terenului de aterizare, după care a capotat pe partea carosabilă a drumului, ducând la avarierea aeronavei și vătămarea gravă a pilotului.

yr 5132 1yr 5132 2

Fig. 1. Poziția motodeltaplanului după accident – vedere laterală stânga și dreapta a motodeltaplanului

Cauza producerii accidentului constă în înfundarea aeronavei pe panta de aterizare, după reducerea turației motorului la pragul de ralanti. Cauzele favorizante au fost aprecierea incorectă a înălțimii și distanței față de punctul vizat pentru aterizare, precum și lipsa experienței pe acest tip de aeronavă și întreruperea mare de la zbor.

Comisia de investigație a emis următoarele recomandări privind siguranța:

 1. Se recomandă Aeroclubului României ca înaintea începerii cursurilor (programelor) de reantrenare practică la sol și în zbor pentru revalidarea și reînnoirea licenței de pilot de aeronave ultraușoare motorizate și nemotorizate, să se asigure că instructorul sub a cărui supraveghere se vor executa acestea va verifica deținerea unui certificat medical corespunzător valid de către solicitant.
 2. Se recomandă Ministerului Transporturilor completarea reglementării aeronautice RACR-DEMO cu obligativitatea ca organizatorii unor manifestări de aviație de tip Fly In, spectacol aviatic, aerofestival etc. să verifice valabilitatea documentelor piloților și aeronavelor care aterizează și decolează pe întreaga perioadă de desfășurare a evenimentelor respective.
 3. Revenim la recomandarea nr. SR-22.ACC.2012-06-17.Festival R-40.YR-5287.PH prin care CIAS a recomandat AACR să ia măsuri cu privire la includerea în sistemul RACR a unei reglementări privind modul de organizare a unor manifestări de aviație indiferent de denumirea lor (miting aviatic, show aerian, fly-in, spectacol aviatic etc.) prin care să se impună un minim de cerințe privind mijloacele de siguranță care trebuie asigurate și reiterăm această recomandare către AACR.

Informații suplimentare, precum și concluziile comisiei de investigație pot fi vizualizate în Raportul final de investigație, publicat pe website-ul Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile: click aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A ACCIDENTULUI DE AVIAȚIE CIVILĂ PRODUS PE DATA DE 23 AUGUST 2014, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA IKARUS C22, ÎNMATRICULATĂ YR-5071

19 septembrie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul accidentului de aviație civilă produs pe data de 23 august 2014 în zona localității Copalnic Mănăștur din județul Maramureș, în care a fost implicată aeronava de tip IKARUS C22, înmatriculată YR-5071.

Pe data de 23 august 2014, aeronava ultraușoară tip IKARUS C22, identificată cu numărul YR-5071, a efectuat de pe terenul de zbor din apropierea comunei Copalnic-Mănăștur, jud. Maramureș, mai multe zboruri particulare constând în ture de pistă.

La ultimul zbor al zilei, cu decolare la aproximativ ora 18:15 LT, când se afla pe panta de aterizare, aeronava a intrat în picaj pronunțat, a avut o redresare cu luare de înălțime, după care un nou picaj pronunțat până la contactul dur cu solul. În urma impactului cu solul, aeronava a fost distrusă în totalitate, pilotul a decedat, iar pasagerul a suferit multiple traumatisme, necesitând spitalizarea.

yr 5071

Fig. 1. Poziția aeronavei după accident

Cauza probabilă a producerii accidentului o constituie pierderea comenzii profundorului datorită desprinderii bolțului de fixare al capătului posterior al tijei de transmitere a comenzii către profundor cu furca de comandă a acestuia, având drept consecință pierderea controlului în zbor asupra aeronavei.

Comisia de investigație a emis următoarele recomandări privind siguranța:

 1. Se recomandă producătorului aeronavei, COMCO IKARUS GmbH, amendarea manualului de utilizare al acestui tip de aeronava privind obligativitatea înlocuirii inelelor de siguranțare a bolțurilor de prindere a diferitelor componente ale aeronavei de fiecare dată când aceste bolțuri sunt îndepărtate sau emiterea unui buletin informativ în acest sens.
 2. Se recomandă Aeroclubului României, ca autoritate de certificare, completarea legislației în vigoare astfel încât, la eliberarea unui certificat de identificare însoțit de anexă, aeronavele să fie verificate și din punct de vedere al stării tehnice, inclusiv în zbor.
 3. Se recomandă Aeroclubului României, ca autoritate de certificare, acordarea unei atenții sporite conținutului manualului de întreținere, care trebuie să conțină indicații detaliate referitoare la întreținerea periodică.

Informații suplimentare, precum și concluziile comisiei de investigație pot fi vizualizate în Raportul final de investigație, publicat pe website-ul Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile: click aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

REZULTATELE STUDIULUI CIAS PRIVIND INDEPENDENȚA AUTORITĂȚILOR DE INVESTIGAȚIE PRIVIND SIGURANȚA AVIAȚIEI CIVILE DIN EUROPA

15 septembrie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), autoritatea de investigații privind siguranța aviației civile din România, a desfășurat în perioada 3 februarie – 12 septembrie 2017 un studiu privind statusul subordonării autorităților de investigație privind siguranța aviației civile din Europa.

Obiectivul studiului a fost acela de a contribui la îmbunătățirea cadrului legislativ care reglementează independența autorităților de investigație privind siguranța aviației civile, la nivel european, și anume Regulamentul (UE) nr. 996/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 privind investigarea și prevenirea accidentelor și incidentelor din aviația civilă și de abrogare a Directivei 94/56/CE.

„Având în vedere faptul că Regulamentul (UE) nr. 996/2010 este în curs de actualizare, precum și faptul că atât CIAS, cât și alte autorități responsabile de investigațiile privind siguranța aviației civile din Europa au întâmpinat probleme legate de independența lor, în anumite momente, ne-au condus la concluzia că independența autorităților de investigație este înțeleasă în mod diferit. Prin urmare, am decis să inițiem un studiu privind statusul subordonării autorităților europene de investigații privind siguranța și considerăm că răspunsurile primite cu această ocazie pot contribui în mod substanțial la îmbunătățirea legislației care reglementează independența acestor autorități”, a declarat Nicolae STOICA.

Pe data de 15 septembrie 2017, în cadrul reuniunii plenare a membrilor ENCASIA (European Network of Civil Aviation Safety Investigation Authorities – Rețeaua europeană a autorităților responsabile de investigațiile privind siguranța aviației civile) care a avut loc în Bruxelles, Belgia, domnul Nicolae STOICA, directorul general al Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a prezentat rezultatele acestui studiu.

Pe data de 3 februarie 2017, un chestionar online cu opt întrebări a fost transmis către reprezentanții celor 28 de țări membre ENCASIA, dar și către Rusia și Ucraina. Chestionarul a fost deschis până pe data de 12 septembrie 2017, iar rezultatele studiului se bazează pe răspunsurile complete furnizate de respondenți, care reprezintă 24 de țări din Europa, după cum urmează: Belgia, Cipru, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Ungaria, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina și Marea Britanie.

Gradul de reprezentativitate a rezultatelor studiului este foarte ridicat, având în vedere numărul respondenților care au completat chestionarul (80% dintre respondenții cărora li sa trimis invitația de a participa la studiu), precum și poziția ocupată de aceștia în cadrul autorităților responsabile de investigațiile privind siguranța aviației civile: șef al autorității, director general, director, investigator șef, investigator principal, consilier special al directorului etc.

„Potrivit răspunsurilor primite, 62% dintre respondenți sunt în prezent subordonați unui anumit minister sau ministru cu responsabilități în domeniul aviației civile, dar 80% dintre respondenți consideră că autoritățile de investigație privind siguranța aviației civile ar trebui, în mod ideal, ori să fie subordonate Parlamentului, la nivel național, ori să aibă un alt tip de subordonare decât acela de a se afla în subordinea unui minister sau ministru”, a menționat Nicolae STOICA.

Rezultatele acestui studiu arată faptul că, oricare ar fi forma de subordonare aleasă, cele mai multe autorități de investigație privind siguranța aviației civile din Uniunea Europeană, respectiv 80% dintre acestea, nu doresc să fie subordonate acelorași entități care conduc aviația civilă, la nivel național, iar Comisia Europeană ar trebui să ia în considerare opiniile exprimate de statele membre atunci când actualizează Regulamentul (UE) nr. 996/2010.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

ACCIDENT DE PARAPANTĂ în zona comunei gâdinți din județul neamț

13 septembrie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat în data de 13 septembrie 2017, la ora 17:04 LT, despre producerea unui eveniment de aviație civilă în zona comunei Gâdinți din județul Neamț, în care a fost implicată o parapantă. În urma acestui eveniment, parapantistul a decedat. Evenimentul este investigat de CIAS, pentru a determina cauzele producerii acestuia.

***

ANUNȚ IMPORTANT

SOLVIT - SOLUȚII LA PROBLEME LEGATE DE DREPTURILE DUMNEAVOASTRĂ EUROPENE

5 septembrie 2017

 

Începând cu data de 9 august 2017 este disponibilă linia telefonică TELVERDE SOLVIT - 0800 672 507, instituită la nivel național pentru a veni în sprijinul cetățenilor români și al companiilor românești care își desfășoară activitatea în state ale Uniunii Europene și care se confruntă cu probleme în exercitarea drepturilor legitime, cauzate de faptul că o autoritate publică nu se conformează legislației europene.

solvit logo ro

SOLVIT reprezintă un mecanism aflat în coordonarea Comisiei Europene, obiectivul acestuia fiind de a soluționa în mod pragmatic și rapid probleme concrete cu care se confruntă cetățenii sau companiile în relația cu administrațiile naționale din cadrul UE, în legătură cu punerea în aplicare incorectă a normelor legate de piața unică, cu condiția ca respectivele diferende să nu facă obiectul unor proceduri judiciare la nivel național sau la nivelul UE.

Domeniile de intervenție sunt variate și privesc toate problematicile pieței interne: coordonarea sistemelor de securitate socială, recunoașterea calificărilor profesionale, înmatricularea vehiculelor, dreptul la ședere, fiscalitate etc.

Pe lângă obiectivul de a facilita exercitarea drepturilor de către cetățenii români și companiile românești, SOLVIT are, prin natura activității, și un rol de monitorizare și atenționare timpurie în cazurile în care problema apărută survine dintr-o aplicare sau transpunere deficitară a unei norme europene.

Centrele SOLVIT își desfășoară activitatea în temeiul Recomandării Comisiei Europene din 17 septembrie 2013 referitoare la principiile care guvernează SOLVIT (C(2013) 5869 final).

Pentru informații suplimentare privind rețeaua SOLVIT, precum modul de funcționare, criteriile de admisibilitate a unei petiții sau modalitatea de formulare a acesteia, vă rugăm să accesați pagina dedicată de pe website-ul Ministerului Afacerilor Externe (http://www.mae.ro/node/19312) sau vizitați website-ul oficial al Comisiei Europene (http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm).

***

COMUNICAT DE PRESĂ

ACCIDENT DE PARAPANTĂ ÎN ZONA BORȘA, JUD. MARAMUREȘ

30 august 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat în data de 30 august 2017, la ora 19:23 LT, despre producerea unui eveniment de aviație civilă în zona Borșa din județul Maramureș, în care a fost implicată o parapantă. În urma acestui eveniment, parapantistul a decedat. Evenimentul este investigat de CIAS, pentru a determina cauzele producerii acestuia.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

EVENIMENT AVIATIC PRODUS ÎN COMUNA TĂTĂRUȘI, JUDEȚUL IAȘI

19 august 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), în calitate de autoritate de investigații privind siguranța, a fost notificat pe data de 19 august 2017, ora 17:18 LT, despre producerea unui eveniment de aviație civilă în comuna Tătăruși, satul Vâlcica din județul Iași, în care a fost implicată o aeronavă de mici dimensiuni, de tip ULM, cu însemnele de înmatriculare YR-5228.

YR 5228 1YR 5228 2

Din motive care sunt deocamdată necunoscute, aeronava s-a prăbușit. La bordul aeronavei se aflau două persoane, pilotul și un pasager. Pilotul a decedat, iar pasagerul primește îngrijiri medicale.
CIAS a desemnat o comisie de investigație, care se deplasează la locul producerii evenimentului, pentru a proceda la evaluarea epavei și studierea locului producerii evenimentului, prelevarea probelor, efectuarea primelor măsurători, luarea declarațiilor martorilor, studierea documentației aferente aeronavei, echipajului și zborului respectiv, luarea în custodie a aeronavei și transportul către locul de depozitare și analiză din punct de vedere tehnic.
Pe parcursul investigației și atunci când consideră necesar, comisia de investigație poate emite către diverse autorități recomandări de siguranță, pentru prevenirea producerii unor evenimente similare, în viitor.
Potrivit legii, activitățile de investigație sunt supuse secretului profesional, având în vedere că pe parcursul investigației se operează cu anumite informații confidențiale sau nevalidate, care sunt indispensabile pentru progresul investigației și care nu pot fi făcute publice pe parcursul acesteia.
Toate informațiile ulterioare și care pot fi făcute publice fără a perturba actul de investigație vor fi transmise de către CIAS direct victimelor și rudelor acestora și, respectiv, prin publicarea pe website-ul instituției (www.cias.gov.ro) a rapoartelor preliminare, intermediare și a raportului final de investigație, după caz.
În activitatea sa, CIAS este independent în raport cu orice structură juridică, autoritate de reglementare sau de siguranță aeronautică, operator aerian, agent aeronautic civil, precum și în raport cu orice parte ale cărei interese ar putea intra în conflict cu sarcinile încredințate.
CIAS desfășoară investigații privind siguranța aviației civile, independent de orice altă anchetă sau investigații și nu are atribuții în stabilirea responsabilităților sau a răspunderii juridice.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS O DECLARAȚIE PROVIZORIE PRIVIND INVESTIGAȚIA ACCIDENTULUI DE AVIAȚIE PRODUS ÎN DATA DE 10 IULIE 2016, ÎN LACUL COMANA, JUD. GIURGIU

10 august 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a emis o declarație provizorie privind investigația accidentului de aviație produs în data de 10 iulie 2016, în lacul Comana din județul Giurgiu, în care a fost implicată motoparapanta identificată cu numărul YR-5127.

Pe data de 10 iulie 2016, Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat despre un eveniment de aviație civilă produs în aceeași zi, la ora locală 17:15, în lacul Comana din județul Giurgiu.

În baza notificării primite, CIAS a numit o comisie de investigație privind siguranța aviației civile, care s-a deplasat la locul producerii accidentului, în vederea desfășurării activităților specifice de investigație, cu scopul determinării cauzelor care au condus la producerea acelui eveniment de aviație.
Ca urmare a cercetărilor efectuate și pe baza informațiilor obținute până la această dată, comisia de investigație din cadrul CIAS a stabilit că, la data producerii accidentului, proprietarul motoparapantei identificată cu numărul YR-5127 a anunțat Centrul de Operațiuni Aeriene din cadrul Ministerului Apărării Naționale că va executa un zbor particular în zona localității Comana, începând cu ora locală 16:25, la o altitudine maximă de 600 de metri.
Pilotul, împreună cu un pasager de naționalitate rusă, a decolat la ora menționată de pe Aerodromul Comana. În timpul executării acestui zbor, când aeronava se afla deasupra lacului Comana, s-a auzit un zgomot puternic, zgomot ce a atras privirea persoanelor aflate pe malul lacului, acestea declarând ulterior că aeronava evolua în acel moment la o altitudine de aproximativ 300 de metri.
De asemenea, din declarațiile martorilor reiese faptul că aeronava a efectuat două spirale, după care, cu aripa strânsă, s-a prăbușit pe o traiectorie verticală în lacul Comana, în jurul orei locale 17:15.

YR 5127
Martorii acestui eveniment au intrat în apă și i-au scos pe mal pe cei doi ocupanți ai aparatului de zbor, anunțând la numărul de telefon de urgență 112 producerea accidentului. În urma acestui accident, pasagerul a decedat, iar pilotul a suferit răni grave.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să accesați Declarația provizorie publicată aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

ÎNCEPÂND CU DATA DE 5 AUGUST 2017, RAPORTAREA OBLIGATORIE A EVENIMENTELOR DE AVIAȚIE CIVILĂ CĂTRE CIAS SE REALIZEAZĂ DOAR ÎN FORMAT ELECTRONIC

4 august 2017

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), ca unică autoritate cu atribuții de administrare a sistemului național de raportare a evenimentelor de aviație civilă (ECCAIRS), la nivelul României, a implementat o aplicație informatică, prin intermediul căreia raportarea obligatorie a evenimentelor de aviație civilă să se poată efectua în sistem online, începând cu data de 5 august 2017, conform cerințelor legislative în vigoare.

 raportare obligatorie

Raportarea obligatorie a evenimentelor de aviație civilă doar în sistem electronic, începând cu data de 5 august 2017, este o cerință legală, potrivit prevederilor Regulamentului (UE) nr. 376/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 privind raportarea, analiza și acțiunile subsecvente cu privire la evenimentele de aviație civilă, precum și prevederilor Reglementării aeronautice civile române privind raportarea evenimentelor de aviație civilă RACR-REAC din 20 iulie 2016.

Pe website-ul CIAS (www.cias.gov.ro), în secțiunea “Notificări – Raportare obligatorie”, a fost implementată o aplicație informatică dedicată raportărilor obligatorii privind evenimentele de aviație civilă, prin intermediul unui formular de raportare online. Acesta poate fi accesat și prin scanarea codului de bare de mai jos:

qrcode raportare obligatorie

Raportarea obligatorie a evenimentelor de aviație civilă se efectuează de către persoanele fizice și organizațiile enunțate la art. 4 din Regulamentul (UE) nr. 376/2014.

Înainte de efectuarea unei raportări obligatorii în sistem online, raportorului i se va solicita un număr de telefon mobil valabil, pe care va primi (în interval de cel mult 60 de secunde), prin SMS, o parolă unică ce îi va oferi acces la formularul de raportare. După completarea informațiilor minime obligatorii cu privire la evenimentul de aviație civilă raportat, aplicația va transmite o notificare prin e-mail, atât către CIAS, cât și către raportor (pe adresa de e-mail furnizată la completarea formularului de raportare), notificare ce va cuprinde informațiile raportate. Astfel, pentru completarea formularului de raportare, este necesar ca raportorul să aibă acces la un telefon mobil și conexiune Internet.

Pentru organizațiile care utilizează în sistemul intern de raportare aplicația ECCAIRS, transmiterea raportărilor obligatorii privind evenimentele de aviație civilă se poate realiza, ca și până în prezent, în format ECCAIRS compatibil cu versiunea utilizată în sistemul național de raportare, pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea., sau prin completarea formularului de raportare online de pe website-ul CIAS.

"Potrivit prevederilor legale în vigoare, raportarea obligatorie a evenimentelor de aviație civilă se realizează de către raportor, prin sistemul de raportare instituit la nivel intern de organizația din care acesta face parte, în conformitate cu procedurile interne de raportare, către funcția sau structura internă responsabilă cu gestionarea raportărilor interne. Însă, în cazul în care raportarea nu se realizează prin sistemul intern, raportorii își pot îndeplini obligația de raportare utilizând aplicația online pusă la dispoziție de CIAS, în termen de maximum 72 de ore de la momentul în care au luat cunoștință de producerea evenimentului. De asemenea, trebuie menționat faptul că, în vederea evitării dublei raportări, atunci când raportorul utilizează sistemul de raportare instituit la nivel intern, este important ca acesta să nu mai efectueze încă o notificare și către CIAS, întrucât respectivul eveniment de aviație civilă va fi raportat mai departe de organizația respectivă către CIAS, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 376/2014", a precizat Nicolae STOICA, Director General al Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS).

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A ACCIDENTULUI DE PARAȘUTISM PRODUS PE DATA DE 3 AUGUST 2016 ÎN ZONA AEROCLUBULUI ROMÂNIEI BRAȘOV-GHIMBAV

27 iulie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul accidentului de parașutism care a avut loc pe data de 3 august 2016, în zona Aeroclubului Teritorial ”Iosif Șilimon” Brașov-Ghimbav, în care a fost implicată parașuta solo înregistrată cu numărul 441.

În data de 3 august 2016, la Aeroclubul Teritorial ”Iosif Șilimon” Brașov-Ghimbav s-a organizat o activitate de lansare parașutiști ”pe aerodrom” cu personal navigant de la mai multe instituții și cu aeronave diferite.

În jurul orei 16:00 LT, o aeronavă de tip AN-2, înmatriculată YR-PBU, a decolat având la bord cinci parașutiști aparținând Aeroclubului României (AR) în vederea executării unor salturi individuale de antrenament și control, de la înălțimea de 1200 metri, cu deschiderea comandată a parașutei.
Conform declarațiilor martorilor, la aliniamentul de lansare, cei cinci parașutiști au executat saltul individual, voalurile principale ale parașutelor s-au deschis normal și toți au efectuat ”pierderea de înălțime” în vederea intrării în ”tur de pistă” pentru venirea la aterizare în zona de aterizare numită ”groapă”.
Primul parașutist, echipat cu o parașută Solo 290, după efectuarea ”pierderii înălțimii”, nu a mai executat manevra de virare stânga către ”segmentul final” și și-a menținut poziția cu vânt de spate până la impactul cu solul. Acesta a avut loc la o distanță de aproximativ 340 m față de zona de aterizare.
A fost anunțat ”Sistemul național unic de urgență 112” și victima a fost transportată la spital unde, la scurt timp, a decedat.
Cauza probabilă a producerii accidentului a fost impactul parașutistului cu solul cu o viteză față de sol de 16-20 m/s (57-72 km/h), ca urmare a nepilotării parașutei, pe fondul unor motive ce nu au putut fi determinate.
Comisia de investigație a făcut următoarea recomandare privind siguranța aviației civile:

 1. Se recomandă Aeroclubului României instruirea personalului din subordine cu privire la obligativitatea respectării cerințelor privind conservarea probelor, în conformitate cu articolul 13 (2) din Regulamentul (UE) nr. 996/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 privind investigarea și prevenirea accidentelor și incidentelor survenite în aviația civilă și de abrogare a Directivei 94/56/CE.

Informații suplimentare, precum și constatările comisiei de investigație pot fi vizualizate în Raportul final de investigație, publicat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

EVENIMENT AVIATIC PRODUS PE AEROPORTUL INTERNAȚIONAL "HENRI COANDĂ" BUCUREȘTI-OTOPENI

25 iulie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat pe data de 25 iulie 2017, la ora 10:51 LT, despre producerea unui eveniment aviatic pe Aeroportul Internațional "Henri Coandă" București-Otopeni (LROP) astăzi, 25 iulie 2017, la ora 07:37 UTC (10:37 LT), în care a fost implicată o aeronavă de tip Boeing 738, cu însemnele de înmatriculare EI-DCR, aparținând companiei aeriene Ryanair, ce efectua o cursă Berlin-București. 

După aterizare pe direcția 26R, aeronava a depășit pragul decalat al pistei și a oprit în siguranță pe suprafața betonată a pistei. Nu s-au înregistrat victime.

Evenimentul este investigat de CIAS.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

EVENIMENT AVIATIC PRODUS PE AEROPORTUL INTERNAȚIONAL CRAIOVA

19 iulie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat pe data de 19 iulie 2017, la ora 10:55 LT, despre un eveniment aviatic produs pe Aeroportul Internațional Craiova, în care a fost implicată o aeronavă de tip Diamond 42, cu însemnele de înmatriculare YR-XXA.

După aterizare, în rulajul pe pistă, cauciucul roții de pe partea stângă a aeronavei s-a spart, aceasta ieșind din pistă aproximativ 7 metri. Aeronava nu a suferit alte avarii. Nu există victime.

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) va investiga acest eveniment aviatic, pentru a determina cauzele producerii acestuia.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

EVENIMENT AVIATIC PRODUS PE AEROPORTUL INTERNAȚIONAL "TRAIAN VUIA" DIN TIMIȘOARA

17 iulie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat pe data de 17 iulie 2017, la ora 21:07 LT, despre un eveniment aviatic produs pe Aeroportul Internațional “Traian Vuia” din Timișoara, în care a fost implicată o aeronavă cargo, tip AN-26, cu însemnele de înmatriculare YL-RAC, aparținând companiei RAF-Avia.

În procesul rulării în vederea decolării, după aproximativ 100 de metri, un motor al aeronavei a cedat, aceasta ieșind de pe pistă, în partea dreaptă, aproximativ 20 de metri. Aeronava nu a suferit avarii și a revenit pe platformă. Nu există victime.

O echipă de investigatori din cadrul CIAS s-a deplasat la locul evenimentului.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CHESTIONAR REFERITOR LA OPINIA PUBLICĂ ÎN LEGĂTURĂ CU INVESTIGAȚIILE PRIVIND SIGURANȚA AVIAȚIEI

27 iunie 2017

 

La începutul lunii iunie 2017, Comisia Europeană a lansat o consultare publică deschisă privind investigarea accidentelor aviației civile, realizată sub forma unui chestionar online, disponibil în limbile engleză, germană și franceză, prin accesarea următorului link: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/OPCRegulation996.

chestionar investigatii siguranta

Acest chestionar se adresează cetățenilor și organizațiilor interesate în investigațiile privind siguranța accidentelor și incidentelor aviatice, altele decât autoritățile de investigații privind siguranța sau autoritățile aeronautice, și va rămâne deschis pentru o perioadă de trei luni.
Chestionarul conține o serie de întrebări prin care se evaluează familiaritatea cetățenilor cu privire la Regulamentul (UE) nr. 996/2010, imaginea autorității de investigație privind siguranța, protecția datelor tehnice și a datelor private, informarea victimelor accidentelor aviatice și a rudelor acestora, precum și existența, respectiv implementarea planurilor de urgență și asistență.

Pentru informații suplimentare, click aici

***

COMUNICAT DE PRESĂ

EVENIMENT AVIATIC PRODUS PE AEROPORTUL”HENRI COANDĂ” BUCUREȘTI-OTOPENI, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ O AERONAVĂ TURKISH AIRLINES

22 iunie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat astăzi, 22 iunie 2017, în jurul orei 21:10 LT, despre un eveniment aviatic produs în jurul orei 21:00, pe Aeroportul Internațional “Henri Coandă” București-Otopeni (LROP), în care a fost implicată o aeronavă de tip Airbus A321-231, cu însemnele de înmatriculare TC-JMH, aparținând companiei Turkish Airlines.

Aeronava efectua o cursă regulată pe ruta Istanbul-București. După aterizare, în timpul rulajului, din motive încă necunoscute, aeronava a ieșit din pistă. Din primele informații, aeronava nu prezintă avarii. Nu sunt victime.

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) va investiga evenimentul, pentru a determina cauzele producerii acestuia.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

INVESTIGAȚIILE PRIVIND SIGURANȚA AVIAȚIEI CIVILE: WORKSHOP ORGANIZAT DE CIAS LA BUCUREȘTI

8 iunie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a organizat pe data de 7 iunie 2017, la Aeroportul Internațional „Aurel Vlaicu” București-Băneasa, workshop-ul intitulat “Investigațiile privind siguranța aviației civile. Legislație, etape și acțiuni comune”.

Aflat la prima ediție, acest eveniment a avut ca obiectiv principal facilitarea activităților de sprijin reciproc dintre Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) și organizațiile cu atribuții și responsabilități în domeniul aviatic din România care pot fi desfășurate în scopul îmbunătățirii siguranței aviației civile din țara noastră.

La eveniment au participat specialiști ai Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), respectiv investigatori și inspectori de specialitate în analiză și administrare a bazei de date unice la nivel național (ECCAIRS), precum și persoane cu responsabilități în cazul producerii evenimentelor de aviație civilă din cadrul aeroporturilor, operatorilor aerieni și organizațiilor din domeniul aviatic din România.

Temele abordate au inclus prezentarea generală a Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), aspecte legislative referitoare la investigațiile privind siguranța, raportarea evenimentelor de aviație civilă, etapele investigațiilor privind siguranța, protecția datelor sensibile, conservarea probelor, precum și studii de caz având ca teme activitățile de investigație desfășurate de investigatorii din cadrul CIAS, ca urmare a producerii unor evenimente de aviație civilă în țara noastră.

“Unicul obiectiv al nostru este siguranța, iar produsul principal al CIAS îl reprezintă recomandările privind siguranța aviației civile. Nu avem atribuții de reglementare, însă, în orice moment al investigației, putem emite recomandări privind siguranța zborului, dacă, prin aplicarea imediată a acestora, se poate preveni producerea altor accidente sau incidente similare. Iar destinatarii recomandărilor privind siguranța au ca cerință să răspundă favorabil la acestea”, a declarat Nicolae STOICA, director general al Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS).

workshop investigatii 2Foto: Nicolae STOICA, Director General al CIAS

Protecția informațiilor sensibile privind siguranța și independența autorității de investigație privind siguranța, respectiv a investigatorilor care fac parte din comisiile de investigație, au constituit câteva dintre subiectele care au suscitat interesul participanților la eveniment.

“Pe parcursul activităților de investigație la care am participat, am constatat o anumită reticență a părților implicate în evenimentele de aviație civilă în a comunica anumite informații sau date către comisia de investigație. Însă, pentru a clarifica anumite aspecte privind activitatea pe care o desfășurăm, precizez că există reglementări clare la nivel internațional, precum și prevederi în legislația națională care ne obligă să păstrăm confidențialitatea în ceea ce privește desfășurarea investigației tehnice”, a menționat Cristian TECUCEANU, Șeful Serviciului Investigații din cadrul Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS).

workshop investigatii 4

Foto: Cristian TECUCEANU, Șef Serviciu Investigații în cadrul CIAS

“Considerăm necesară modificarea legislației naționale pentru întărirea independenței autorității de investigație, respectiv a Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile, așa cum prevede Anexa 13 ICAO, actualizarea legislației naționale privind protejarea informațiilor obținute în cadrul activităților de investigație privind siguranța, cum ar fi, de exemplu, datele de pe înregistratoarele de zbor de la bordul aeronavelor implicate în accidente și incidente de aviație, precum și declarațiile martorilor sau ale persoanelor implicate în evenimentele aviatice”, a adăugat Nicolae STOICA.
Raportarea evenimentelor de aviație civilă reprezintă în continuare o temă de actualitate, ca urmare emiterii, în anul 2016, a celei de-a doua ediții a Reglementării aeronautice civile române privind raportarea evenimentelor de aviație civilă – RACR-REAC.
“CIAS este autoritatea competentă în țara noastră pentru exercitarea atribuțiilor privind colectarea, evaluarea, prelucrarea, analizarea și stocarea informațiilor detaliate privind evenimentele de aviație civilă raportate. De asemenea, CIAS instituie și administrează baza de date unică la nivel național (ECCAIRS) privind evenimentele de aviație civilă raportate. După caz, putem să solicităm agenților aeronautici civili efectuarea și transmiterea, în termen de 90 de zile, a unui raport intern privind analiza oricărui eveniment de aviație civilă raportat, pentru care nu s-au primit informații suficiente/subsecvente”, a precizat Ștefan MARTINESCU, Șeful Serviciului Analiză și Recomandări de Siguranță din cadrul Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS).

workshop investigatii 7

Foto: Ștefan MARTINESCU, Șef Serviciu Analiză și Recomandări de Siguranță în cadrul CIAS

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) asigură, totodată, calitatea datelor din baza de date națională ECCAIRS, precum și protecția, confidențialitatea și utilizarea adecvată a informațiilor primite.
În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul Eugen SUCIU, Lucian IVAN și Sorin DUNĂ, investigatori în cadrul Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), care au prezentat studii de caz privind activitățile de investigație desfășurate cu ocazia evenimentului aviatic produs pe Aeroportul Internațional “Avram Iancu” din Cluj, (07 ianuarie 2016), în care a fost implicată aeronava de tip Boeing 737-400, înmatriculată YR-BAS, a accidentului produs în comuna Tăureni din județul Târgu Mureș (29 iulie 2013), în care a fost implicat elicopterul de tip Eurocopter EC 130-B4, înmatriculat YR-BTM, precum și a accidentului produs pe Aerodromul Măgura-Cisnădie (01 iulie 2016), în care a fost implicată aeronava de tip Socata TB9 Tampico, înmatriculată PH-BRT.
Subiectele abordate în cadrul prezentărilor au menirea de a contribui la creșterea și menținerea siguranței aviației civile din România la un nivel ridicat, prin stabilirea unui set de acțiuni de sprijin reciproc și activități de comunicare pro-activă care să fie întreprinse în cazul producerii unui eveniment de aviație civilă.
“Ne propunem să organizăm astfel de întâlniri periodic, cel puțin o dată pe an, întrucât considerăm că este deosebit de important să facilităm schimbul de informații și bune practici privind cadrul legislativ care ne reglementează activitatea, precum și aspectele privind raportarea evenimentelor de aviație civilă în țara noastră și etapele activităților de investigație pe care le desfășurăm în cadrul CIAS, întrucât în cazul producerii unor evenimente aviatice este esențial să avem o comunicare și o colaborare cât mai bună cu toate părțile implicate”, a concluzionat Cristian TECUCEANU.

***

UPDATE

7 iunie 2017

În urma unui acord de delegare încheiat pe data de 6 iunie 2017 între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova și Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) din România, în baza prevederilor Anexei 13 ICAO, activitățile de investigație privind siguranța în cazul evenimentului produs pe data de 4 iunie 2017 la Chișinău, în care a fost implicată aeronava TAROM înregistrată YR-ATB, au fost preluate de către CIAS.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

EVENIMENT AVIATIC PRODUS PE AEROPORTUL DIN CHIȘINĂU, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ O AERONAVĂ ROMÂNEASCĂ

4 iunie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat astăzi, 4 iunie 2017, la ora 18:43 LT, despre un eveniment aviatic produs în jurul orei 18:15, pe Aeroportul Internațional Chișinău (LUKK), în care a fost implicată o aeronavă de tip ATR 42-500, cu însemnele de înmatriculare YR-ATB, aparținând Companiei Naționale de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A.

Aeronava efectua o cursă regulată de la Aeroportul Internațional “Henri Coandă” București-Otopeni (LROP) către Aeroportul Internațional Chișinău (LUKK). După aterizare, în timpul rulajului, din motive încă necunoscute, aeronava a ieșit din pistă. Din primele informații, aeronava a suferit avarii ușoare, însă nu sunt victime.

Deoarece s-a produs pe un aeroport din Chișinău, evenimentul urmează a fi investigat de către omologii Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) din Republica Moldova, pentru a determina cauzele producerii acestuia. Însă, având în vedere că acest eveniment de aviație, deși produs în străinătate, implică și România, în conformitate cu dispozițiile Anexei 13 la Convenția Aviației Civile Internaționale privind investigarea accidentelor și incidentelor aviatice, din partea CIAS va fi desemnat un reprezentant acreditat, care este corespondentul oficial al investigatorului șef din partea statului în care a avut loc evenimentul.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A EVENIMENTULUI AVIATIC DIN DATA DE 4 SEPTEMBRIE 2016, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA CESSNA 150M, ÎNMATRICULATĂ HA-SKF

31 mai 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul evenimentului aviatic care a avut loc pe data de 4 septembrie 2016 în zona localității Cheriu din județul Bihor, în care a fost implicată aeronava de tip Cessna 150M, înmatriculată HA-SKF.

Pe data de 4 septembrie 2016, în jurul orei 19:20 LT, o aeronavă de tip Cessna 150M, înregistrată în Ungaria și înmatriculată HA-SKF, a decolat de pe terenul de zbor Ineu din județul Bihor, având la bord două persoane (pilotul și un pasager), pentru efectuarea unui zbor particular în zona CTR Oradea la altitudinea de 2000 ft (600 m).

După aproximativ 30 de minute de zbor, la SE de Oradea, lângă localitatea Cheriu, pilotul a auzit zgomote anormale produse în funcționarea motorului aeronavei, precum și scăderea turației acestuia. A verificat ceilalți parametri ai motorului, fără a observa anomalii. La acționarea manetei de gaze, pilotul a observat că turația nu se modifică.

Pentru că motorul nu mai furniza putere, pilotul a început o coborâre lentă în căutarea unui teren pentru o aterizare de urgență întrucât, în condițiile date, zborul către terenul de zbor Ineu sau Aeroportul Internațional Oradea nu mai era posibil.

La scurt timp, pilotul a observat fum în cabină, moment în care a decis să efectueze aterizarea de urgență. Luând în considerare configurația terenului, precum și obstacolele prezente în zonă, acesta a ales pentru aterizare un teren agricol aflat în partea de est a localității Cheriu din județul Bihor.

Aeronava a luat contact lin cu solul pe roțile principale ale triciclului de aterizare, dar odată cu reducerea vitezei și coborârea roții de bot, în momentul contactului cu solul, aceasta s-a afundat în pământ, iar aeronava a capotat.

Pilotul a decuplat toate contactele și împreună cu pasagerul au părăsit de urgență aeronava.

În urma evenimentului, pilotul și pasagerul nu au suferit vătămări corporale.

HA SKF

Cauza producerii accidentului o constituie fisurarea cilindrului nr. 4, iar cauza favorizantă constă în nerespectarea cerințelor programului de întreținere al motorului aeronavei.

Comisia de investigație a emis următoarea recomandare privind siguranța:

 1. Se recomandă Autorității Naționale de Transporturi - Autoritatea Aeronautică din Ungaria efectuarea unui audit suplimentar organizației care a efectuat inspecțiile pentru această aeronavă (autorizații HU.MF.0100 și HU.MG.0100), în vederea verificării modului în care aceasta efectuează inspecțiile și eliberează certificatele corespunzătoare în urma acestor inspecții (CRS, respectiv Airworthiness Review Certificate).
Informații suplimentare, precum și concluziile comisiei de investigație pot fi vizualizate în Raportul final de investigație, publicat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

EVENIMENT aviatic CU PARAPANTĂ PRODUS ÎN JUDEȚUL CLUJ

23 mai 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat în data de 22 mai 2017, în jurul orei 22:00 LT, despre un eveniment aviatic produs la hangarul Aeroclubului României din județul Cluj.

Un parapantist a decolat de pe un deal situat lângă Aerodromul Dezmir, iar în zona hangarului Aeroclubului României din județul Cluj parapanta a intrat într-o evoluție anormală, a pierdut altitudine și s-a izbit de colțul nord-est al hangarului. În urma impactului, parapantisul a fost transportat la spital pentru a primi îngrijiri medicale.

O echipă de investigatori din cadrul CIAS s-a deplasat la locul evenimentului și a demarat activitățile de investigație cu scopul de a determina cauzele producerii acestuia.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL ANUAL PRIVIND SIGURANȚA (2016)

5 mai 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a emis Raportul Anual privind Siguranța (2016). Acest raport are ca scop informarea publicului cu privire la nivelul general de siguranță din aviația civilă din România și cuprinde toate evenimentele de aviație civilă produse în perioada 1 ianuarie 2016 - 31 decembrie 2016 și raportate la CIAS.

Informațiile prezentate în raport au fost realizate pe baza înregistrărilor din sistemul unic de raportare la nivel național ECCAIRS (European Co-ordination Centre for Accident and Incident Reporting Systems – Centrul european de coordonare a sistemelor de raportare a accidentelor și incidentelor), administrat în țara noastră de Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile.

Raportul poate fi accesat aici sau prin scanarea următorului cod de bare:

qrcode 2016 Raport Anual Siguranta

***

COMUNICAT DE PRESĂ

EVENIMENT AVIATIC PRODUS PE AERODROMUL INEU, JUD. BIHOR

30 aprilie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat astăzi, 30 aprilie 2017, la ora 19:13 LT, despre producerea unui eveniment de aviație pe Aerodromul Ineu din județul Bihor, în care a fost implicat un planor cu însemnele de înmatriculare D-3954, care a executat o aterizare forțată. Nu există victime.

CIAS a demarat activitățile de investigație privind siguranța, cu scopul de a determina cauzele producerii acestui eveniment.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A EVENIMENTULUI AVIATIC DIN DATA DE 21 IUNIE 2013, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA FLY SYNTHESIS STORCH ÎNMATRICULATĂ YR-5277

26 aprilie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul evenimentului aviatic care a avut loc la data de 21 iunie 2013 în zona localității Teleac din județul Alba, în care a fost implicată aeronava de tip Fly Synthesis Storch, înmatriculată YR-5277.

În data de 21.06.2013, proprietarul aeronavei ultrauşoare tip Fly Synthesis Storch, identificată cu numărul YR-5277, a executat zboruri particulare de pe un teren de zbor din zona localității Teleac, județul Alba.

Această activitate de zbor, așa cum reiese din declarația pilotului, a început în jurul orei 18.00 cu pregătirea aeronavei pentru zbor. Aeronava a fost alimentată cu 20 litri de combustibil, peste o cantitate de aproximativ 5-7 litri de combustibil deja aflată în rezervoare.

La ora 19.00, aeronava a decolat pe direcția râului Mureș (cap magnetic 290⁰), a executat un zbor în zonă de aproximativ 20 de minute, după care a aterizat pe terenul de zbor, pe direcția inversă decolării. După aterizare, pilotul a continuat rulajul și a ajuns în apropierea capătului terenului de zbor, unde a efectuat o întoarcere de 180⁰ și a dus maneta de gaze în plin în vederea efectuării unei noi decolări.

După decolare, în timp ce avionul se afla în panta de urcare, la o înălțime de aproximativ 20-30 de metri, turația motorului a început să scadă, moment în care pilotul a decis efectuarea unei aterizări forțate. Conform propriei declarații, pilotul a decis să efectueze un viraj pe partea stângă, de aproximativ 90⁰, pentru evitarea aterizării în râul Mureș și pentru a prinde un teren înierbat aflat în apropiere.

Aeronava a pierdut rapid din înălțime, astfel încât la ieșirea din viraj nu a mai fost posibilă efectuarea unei filări în vederea aterizării, aeronava s-a înfundat, a luat contact dur cu solul, ceea ce a dus la ruperea jambei stângi a trenului principal de aterizare, cedarea roții de față, rotirea aeronavei către stânga și avarierea substanțială a acesteia.

yr 5277 1 YR 5277 2

După producerea accidentului, conform declarației pilotului, acesta a procedat la decuplarea contactului general al sursei electrice, la închiderea robinetelor de combustibil și a celorlalte contacte de la bord. Pilotul a ieșit singur din aeronavă, iar după sosirea ambulanței a fost transportat la spital, unde a primit îngrijiri medicale.

Cauza probabilă a producerii accidentului o constituie funcționarea necorespunzătoare a sistemului de aprindere, fapt evidențiat de bujiile ancrasate, cât și de starea celor trei capete de conectare a fișelor cu bujiile care indică un contact imperfect între acestea.

Informații suplimentare, precum și concluziile comisiei de investigație pot fi vizualizate în Raportul final de investigație, publicat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A EVENIMENTULUI AVIATIC DIN DATA DE 8 AUGUST 2016, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA FLY SYNTHESIS STORCH ÎNMATRICULATĂ YR-5009

26 aprilie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul evenimentului aviatic care a avut loc la data de 8 august 2016 în zona localității Topoloveni din județul Argeș, în care a fost implicată aeronava de tip Fly Synthesis Storch, înmatriculată YR-5009.

În data de 08.08.2016 un pilot voluntar al Aeroclubului României a executat mai multe zboruri pe Aeroclubul Teritorial Henry Coandă din Pitești, cu mai multe tipuri de aeronave. După efectuarea acestor zboruri, conform propriei declarații, pilotul i-a transmis unui mecanic să pregătească aeronava de tip STORCH H.S., identificată cu numărul YR-5009, pentru a efectua un zbor particular de la terenul aeroclubului la un teren de zbor din zona localității Topoloveni, județul Argeș, la o înălțime de zbor de 200 de metri.

În jurul orei 10:25 LT, pilotul și un pasager s-au urcat în aeronavă, pilotul a pornit motorul și a verificat toți parametrii, inclusiv nivelul de combustibil care, conform declarației acestuia, indica jumătate din capacitatea totală, adică aproximativ 40 litri, suficient pentru efectuarea zborului.

În jurul orei 10:35 LT, aeronava a decolat de pe terenul aeroclubului Pitești către Topoloveni și după aproximativ 10 minute de zbor motorul aeronavei a avut câteva simptome de oprire. Pilotul a căutat un teren de aterizare, considerând că zborul către terenul de aterizare Topoloveni este incert în acele condiții dar, la scurt timp, motorul s-a oprit și pilotul a aterizat forțat pe un teren agricol cultivat cu porumb, la aproximativ 1 km SSE de localitatea Topoloveni.

yr 5009

După aterizare, pilotul și pasagerul au părăsit aeronava fără să sufere vătămări corporale.

În urma impactului cu solul, aeronava a suferit avarii ușoare: roata de față și cea principală stânga a triciclului de aterizare rupte și o pală a elicei ruptă.

Cauza producerii accidentului o constituie oprirea motorului din cauza lipsei combustibilului, pe fondul interpretării eronate de către pilot a nivelului de combustibil aflat în rezervoare înainte de începerea zborului.

Comisia de investigație a emis următoarea recomandare privind siguranța:

 1. Se recomandă Aeroclubului României, în calitate de autoritate de certificare, mediatizarea acestui accident în scopul conștientizării piloților de aeronave din clasa ULM asupra riscului verificării necorespunzătoare înainte de zbor a cantității de combustibil din rezervoare și a tipurilor de zboruri ce pot fi efectuate cu aeronave ULM neomologate.

Informații suplimentare, precum și concluziile comisiei de investigație pot fi vizualizate în Raportul final de investigație, publicat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A EVENIMENTULUI AVIATIC DIN DATA DE 3 IULIE 2009, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA FESTIVAL F 40R ÎNMATRICULATĂ YR-5147

14 aprilie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul evenimentului aviatic care a avut loc la data de 3 iulie 2009 pe Aerodromul Clinceni din județul Ilfov, în care a fost implicată aeronava de tip Festival F 40R, înmatriculată YR-5147.

În data de 03.07.2009, un pilot instructor și un pilot elev au executat pe Aerodromul Clinceni, jud. Ilfov, un zbor de instruire practică necesar pentru reînnoirea licenței de pilot a elevului cu aeronava Festival R 40F, identificată YR-5147.

Programul de instruire practică a constat în două ieșiri în dublă comandă în tur de pistă, la o înălțime de 300 m, cu decolare pe direcția 060⁰. După cele două tururi de pistă, conform declarațiilor instructorului de zbor, pilotul-elev a efectuat 3-4 ieșiri la înălțimea de 250-300 m în tur de pistă în simplă comandă cu simulare “pană de motor”.

În jurul orei 18:30 LT, direcția vântului s-a schimbat din 290°, așadar și pista utilizată a fost 24 (direcția 240°).

Cu aprobarea Conducătorului de Zbor, în jurul orei 19:00 LT, aeronava YR-5147 a decolat de pe pista 24 având la bord pilotul-elev în simplă comandă. La aproximativ 100 m înălțime, acesta a anunțat la stația radio efectuarea unei simulări de “pană de motor” și a redus turația motorului la ralanti. Conform declarației instructorului de zbor, care urmărea evoluția aeronavei, după reducerea motorului pilotul a efectuat un viraj spre dreapta, pentru a ateriza în sens opus decolării. În timpul virajului aeronava a intrat într-un un picaj pronunțat, cu înclinare pe aripa dreaptă, până aproape de sol. Cu scurt timp înainte de impact, pilotul-elev a reușit o redresare parțială, dar din cauza înălțimii mici la care se afla, nu a ieșit complet din această evoluție și a luat contact placat cu solul. În urma impactului, aeronava a fost distrusă în totalitate, a luat foc, iar pilotul a decedat.

yr 5147

Cauza producerii accidentului a fost angajarea aeronavei în urma reducerii turației motorului la ralanti pe panta de urcare, concomitent cu executarea virajului pe partea dreaptă. De asemenea, cauzele favorizante au fost: înălțimea mică (100 m) la care pilotul a simulat ”pană de motor” după decolare și, respectiv, atitudinea aeronavei în momentul reducerii turației motorului, care a facilitat scăderea vitezei acesteia până aproape de viteza de angajare.

Comisia de investigație a emis următoarele recomandări privind siguranța:

 1. Se recomandă Aeroclubului României mediatizarea acestui eveniment și accentuarea în cadrul organizației de instruire asupra importanței respectării limitărilor de exploatare impuse de constructorii aeronavelor, precum și asupra respectării normelor de siguranță impuse prin procedurile interne.
 2. Se recomandă Ministerului Transporturilor completarea legislației în vigoare RACR-LPAN ULM prin introducerea unui standard de pregătire la care instructorii de zbor să se raporteze în întocmirea programului de instruire practică în zbor și care să cuprindă obligativitatea ca toate simulările de cazuri speciale să se efectueze în dublă comandă, cu un instructor de zbor calificat.

Informații suplimentare, precum și concluziile comisiei de investigație pot fi vizualizate în Raportul final de investigație, publicat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

EVENIMENT aviatic PRODUS PE DATA DE 09.04.2017, ÎN ZONA LOCALITĂȚII FUNDULEA, JUDEȚUL CĂLĂRAȘI

9 aprilie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat astăzi, 9 aprilie 2017, la ora 08:55 LT, despre producerea unui eveniment de aviație în zona localității Fundulea, județul Călărași, în care a fost implicată o motoparapantă care a căzut într-o baltă din apropiere.

După ce a fost scos din apă, pilotul a fost preluat de un echipaj SMURD, în vederea acordării de îngrijiri medicale. În motoparapantă nu se mai aflau și alți pasageri.

CIAS a demarat activitățile de investigație privind siguranța, cu scopul de a determina cauzele producerii acestui eveniment.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A PUBLICAT UN GHID PRACTIC PRIVIND INVESTIGAȚIILE PENTRU SIGURANȚA AVIAȚIEI, ADRESAT VICTIMELOR ACCIDENTELOR AVIATICE ȘI RUDELOR LOR

5 aprilie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a publicat un ghid practic pentru siguranța aviației adresat victimelor accidentelor aviatice și rudelor lor.

Acest ghid a fost elaborat de Rețeaua europeană a autorităților de investigații privind siguranța aviației civile (ENCASIA), din care CIAS face parte, pentru victimele aviatice și rudelor lor, pentru a le ajuta să înțeleagă rolul și diferitele etape ale unei investigații pentru siguranța aviației civile.

În cuprinsul ghidului sunt descrise principalele etape ale investigării accidentelor care au loc în Europa și care implică aeronavele pentru transport aerian comercial. De asemenea, cuprinde informații cu privire la cadrul legislativ care guvernează activitățile de investigare și prevenire a accidentelor și incidentelor survenite în aviația civilă, activitățile privind răspunderea operatorilor de transport aerian în caz de accidente, precum și etapele derulării unei investigații privind siguranța.

“Ghidul practic pentru siguranța aviației adresat victimelor accidentelor aviatice și rudelor lor a fost elaborat în cadrul unui grup de lucru de la nivelul ENCASIA, iar la realizarea sa au contribuit toate statele membre, prin șefii autorităților responsabile de investigațiile privind siguranța”, a declarat Nicolae STOICA, director general al Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile, autoritatea responsabilă de investigațiile privind siguranța, la nivelul României.

Pentru o mai bună diseminare a informațiilor și pentru a veni în sprijinul victimelor accidentelor aviatice și rudelor lor, ghidul a fost realizat în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Ghidul poate fi accesat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A EVENIMENTULUI AVIATIC DIN DATA DE 16 IUNIE 2016, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA APOLLO FOX ÎNMATRICULATĂ YR-5160

15 martie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul evenimentului aviatic care a avut loc la data de 16 iunie 2016 pe Aerodromul Balta-Verde din Craiova, județul Dolj, în care a fost implicată aeronava de tip Apollo Fox, înmatriculată YR-5160.

În data de 16.06.2016 proprietarul aeronavei tip Apollo Fox, identificată cu numărul YR-5160, a planificat un zbor particular cu această aeronavă de pe Aerodromul Balta-Verde din Craiova, județul Dolj. Acesta a scos aeronava din hangar și a început să facă verificările la sol înainte de zbor. După atingerea performanțelor la sol ale motorului, aeronava a început rulajul către pista înierbată a aerodromului în vederea decolării. După un rulaj de aproximativ 40 de metri, șuruburile de prindere ale trenului principal stâng s-au rupt, iar aeronava s-a înclinat ușor pe partea stângă, până când aripa a luat contact cu solul. După ce a sesizat această situație, pilotul a oprit imediat motorul aeronavei.

Aeronava a fost ușor avariată, având trenul de aterizare stâng desprins de structura fuzelajului, flaperonul stâng avariat la vârf și sistemul de susținere al aripii stângi deformat.

yr 5160

Raportul final de investigație relevă faptul că incidentul grav s-a produs din cauza ruperii șurubului cu piuliță din capătul exterior al trenului de aterizare stâng ca urmare a solicitării la oboseală, pe fondul unui oțel și a unei tehnologii necorespunzătoare folosite la producția acestuia, precum și a unei întrețineri necorespunzătoare a sistemului de prindere a trenului de aterizare.

Comisia de investigație a emis următoarele recomandări de siguranță:

 1. Se recomandă Aeroclubului României ca în procesul reînnoirii Certificatului de Identificare al unei aeronave din clasa ULM să se verifice respectarea programului de întreținere al aeronavei recomandat de producător;
 2. Se recomandă producătorului aeronavei HALLEY KFT completarea Manualului de Întreținere al aeronavei Apollo Fox cu proceduri detaliate de efectuare a lucrărilor de întreținere recomandate, precum și modul de interpretare a rezultatelor inspecțiilor/verificărilor;
 3. Se recomandă Aeroclubului României să aibă în vedere, în momentul în care un proprietar de ULM depune Dosarul Tehnic în vederea identificării unei aeronave, ca Manualul de Întreținere al respectivei aeronave să conțină instrucțiuni detaliate de efectuare a lucrărilor programate.

Raportul final poate fi accesat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

EVENIMENT AVIATIC PRODUS PE AEROPORTUL INTERNAȚIONAL "TRAIAN VUIA" DIN TIMIȘOARA

25 februarie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat ieri, 24 februarie 2017, la ora 22:15 LT, despre producerea unui eveniment de aviație pe Aeroportul Internațional “Traian Vuia” din Timișoara, în care a fost implicată o aeronavă cargo, tip AN-26B, cu însemnele de înmatriculare YL-RAD.

În procesul rulării pe platformă către pista de decolare, aeronava a ieșit de pe suprafața de rulare. Nu există victime, iar aeronava nu a suferit avarii.

Toți cei trei membri ai echipajului au fost verificați cu aparatul etilotest, rezultând o alcoolemie de 0 mg/l alcool pur în aerul expirat. Aeronava nu transporta bunuri periculoase.

CIAS a demarat activitățile de investigație privind siguranța, cu scopul de a determina cauzele producerii acestui eveniment.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A EVENIMENTULUI AVIATIC DIN DATA DE 22 IULIE 2016, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA CESSNA 172N ÎNMATRICULATĂ YR-ARJ

23 februarie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul evenimentului aviatic care a avut loc la data de 22 iulie 2016 în apropierea localității Sarinasuf din județul Tulcea, în care a fost implicată aeronava de tip Cessna 172N, înmatriculată YR-ARJ.

În data de 22.07.2016, aeronava Cessna 172N, înmatriculată YR-ARJ, a decolat de pe aerodromul Strejnic - Ploiești având la bord două persoane, pilotul și un pasager, cu destinația terenul extravilan din vecinătatea localității Sarinasuf, județul Tulcea. Terenul pe care pilotul intenționa să aterizeze fusese utilizat în trecut de aeronavele care efectuau misiuni încadrate în categoria operațiunilor aeriene civile de lucru aerian. Zborul pe rută a decurs normal, iar în jurul orei 19:15 LT, aeronava a ajuns la destinație. Deoarece pilotul nu mai aterizase în această zonă, a efectuat un tur de recunoaștere, dar din cauza erorii în identificarea acestui teren de aterizare, a aterizat într-o zonă cu vegetație și denivelări care au condus la oprirea și capotarea aeronavei în stuful din laguna lacului Razim. În urma accidentului nu au rezultat victime.

YR ARJ

Producerea acestui accident a avut la bază eroarea în identificarea terenului de aterizare și a stării acestuia, suprafața porțiunii de teren aleasă pentru aterizare contribuind decisiv la oprirea și capotarea aeronavei în lagună.

Raportul final poate fi accesat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A EVENIMENTULUI AVIATIC DIN DATA DE 17 OCTOMBRIE 2016, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA AN-26B ÎNMATRICULATĂ EW-259TG

23 februarie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul evenimentului aviatic care a avut loc la data de 17 octombrie 2016 pe platforma de parcare a Aeroportului Internațional “Traian Vuia” din Timișoara, în care a fost implicată aeronava de tip Antonov AN-26B, înmatriculată EW-259TG, care opera un zbor de tip cargo.

În perioada 16 septembrie – 20 octombrie 2016, Aeroportul Internațional “Traian Vuia” din Timișoara s-a aflat în proces de refacere a marcajelor pe platforma de parcare a aeronavelor. A fost emisă o informare aeronautică (NOTAM A2821/16) conform căreia marcajele existente ale platformei erau suspendate, iar aeronavele trebuiau să respecte semnalele dispecerului și/sau să urmeze mașina FOLLOW-ME.

Aeronava înmatriculată EW-259TG a utilizat pentru aterizare pista RWY11. După aterizare, conform instrucțiunilor primite de la turnul de control, aeronava a urmat calea de rulare ʺLʺ și, la intersecția acesteia cu platforma, a fost preluată de mașina FOLLOW-ME, în vederea parcării pe partea de nord a platformei. În continuare, aeronava a urmat traseul indicat de mașina FOLLOW-ME: calea de rulare ʺMʺ (linia mediană a platformei), pe care a părăsit-o printr-un viraj spre dreapta, mașina FOLLOW-ME conducând-o spre nord, în vederea efectuării ultimelor două viraje (ambele spre stânga) pentru poziționarea la locul de parcare destinat, cu fața spre sud. În timpul efectuării primului viraj spre stânga, aeronava a lovit cu aripa dreaptă un stâlp de iluminare a platformei de parcare, pe care l-a doborât, apoi a continuat rulajul, neobservând semnalul de oprire de urgență al dispecerului. Aeronava s-a oprit când a lovit al doilea stâlp de iluminare, pe care l-a înclinat.

EW 259TG

Cauza probabilă a producerii acestui incident grav o constituie nerespectarea de către echipajul aeronavei a distanței de siguranță față de obstacole în momentul apropierii de marginea platformei, acordând întreaga atenție urmăririi mașinii FOLLOW-ME, neglijând astfel supravegherea traiectoriei aripii drepte în timpul virajului.

Cauza favorizantă o constituie nerespectarea unei distanțe optime față de aeronavă de către dispecerul aflat în mașina FOLLOW-ME, care nu a luat în considerare faptul că, deși echipajul era corespunzător informat de situația suspendării marcajelor platformei prin NOTAM, acesta se afla pentru prima oară pe aeroportul internațional Timișoara, iar aeronava sosită este limitată la un unghi relativ mic în efectuarea virajelor și, ca urmare, ar fi trebuit să adapteze viteza de deplasare a mașinii în așa fel încât să se afle în permanență la o distanță care să asigure echipajului o vizibilitate clară a traseului indicat să îl urmeze.

Raportul final poate fi accesat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A EVENIMENTULUI AVIATIC DIN DATA DE 1 IULIE 2016, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA Socata TB9 Tampico ÎNMATRICULATĂ PH-BRT

23 februarie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul evenimentului aviatic care a avut loc la data de 1 iulie 2016 pe Aerodromul Măgura-Cisnădie din județul Sibiu, în care a fost implicată aeronava de tip SOCATA TB9 TAMPICO, înmatriculată PH-BRT, în timpul evenimentului „Airfield Festival”, la care au fost invitați să participe mai mulți operatori de aeronave ușoare și ultraușoare.

Din cauza ploilor abundente din zilele de dinaintea începerii festivalului, participanții au fost informați prin e-mail de către administratorului aerodromului de faptul că pe pista înierbată și pe căile de rulare sunt formate pe alocuri bălți, aerodromul putând fi folosit până pe 30.06.2016 inclusiv doar de aeronavele ultraușoare și începând cu data de 01.07.2016 și de către celelalte aeronave, dar pe propria răspundere a piloților.

În data de 01.07.2016, aeronava înmatriculată PH-BRT, având la bord pilotul și trei pasageri, a rulat pentru decolare pe pista 15 a aerodromului. Pilotul nu a reușit să atingă până la capătul pistei viteza de desprindere a aeronavei, aceasta angajându-se aerodinamic și prăbușindu-se la 250 m de pragul 330 al pistei.

ph brt

Cauza probabilă a producerii acestui accident o reprezintă aprecierea eronată a performanțelor aeronavei în raport cu distanța necesară de decolare rămasă după pierderea de viteză produsă de traversarea zonelor de noroi existente pe pista înierbată a aerodromului.

Cauza favorizantă o constituie confuzia vitezelor de desprindere între cele două aeronave operate în aceeași zi.

Raportul final poate fi accesat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

29 decembrie 2016

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat astăzi, 29 decembrie 2016, la ora 16:17 LT, despre un eveniment aviatic produs pe ruta București-Paris, în care a fost implicată o aeronavă de tip Boeing 737, cu însemnele de înmatriculare YR-BAR. Ca urmare a unei depresurizări, aeronava s-a întors pe Aeroportul Internațional "Henri Coandă" București-Otopeni. Nu există victime.

CIAS a demarat activitățile de investigație privind siguranța, cu scopul de a determina cauzele producerii acestui eveniment.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A EVENIMENTULUI AVIATIC DIN DATA DE 7 IANUARIE 2016, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA BLUE AIR CU NUMĂRUL DE ÎNREGISTRARE YR-BAS

20 decembrie 2016

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul evenimentului aviatic care a avut loc la data de 7 ianuarie 2016 pe Aeroportul Internațional “Avram Iancu” din Cluj și în care a fost implicată aeronava de tip Boeing B737-430, înregistrată cu numărul YR-BAS, operată de Blue Air – Airline Management Solutions.

Cauza producerii evenimentului, clasificat ca incident grav, constă în efectuarea unui zbor de filare prelungit, urmat de luarea contactului cu pista la o distanță de aproximativ 700 m, măsurată de la pragul pistei 25 a Aeroportului Internațional “Avram Iancu” Cluj.

De asemenea, comisia de investigație a stabilit următoarele cauze favorizante ale producerii acestui eveniment:

 • direcția vântului din 100˚ (“vânt de spate”), având o intensitate de 5-10 kts (9-18 km/h);
 • la aterizare, viteza de referință VREF a fost mai mare cu 11 kt (140 kt / 259 km/h), în raport cu VREF (129 kt / 239 km/h) recomandată la pragul pistei de către QRH (Quick Reference Handbook);
 • redresarea aeronavei la înălțimea de 45 ft (aproximativ 13,7 m), cu 25 ft (aproximativ 25 m) mai sus față de înălțimea recomandată de Boeing;
 • pista acoperită, în proporție de 51-100%, cu zăpadă umedă, posibil cu o grosime de aproximativ 1 cm;
 • repere vizuale insuficiente;
 • acționarea pedalelor sistemului de frânare cu o presiune inconstantă.

De asemenea, Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a emis următoarele recomandări de siguranță:

 1. Se recomandă operatorului Blue Air să revizuiască criteriile prin care se stabilește componența unui echipaj atunci când urmează să efectueze un zbor charter pe un aeroport de destinație nou sau rar utilizat;
 2. Se recomandă Aeroportului Internațional “Avram Iancu” Cluj (LRCL) să reverifice modul de funcționare și utilizare a sistemului de comunicație sol-sol, astfel încât să se asigure prioritatea în convorbiri a ATC Cluj TWR;
 3. Se recomandă ROMATSA și Aeroportului Internațional “Avram Iancu” Cluj (LRCL) să stabilească o procedură comună prin care să optimizeze intervalul de timp dintre momentul eliberării pistei de către mijloacele de deszăpezire și momentul aterizării unei aeronave, fără ca siguranța zborului să fie afectată.

Investigația privind siguranța zborului a fost efectuată în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 51/1999 privind investigația tehnică a accidentelor și incidentelor din aviația civilă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 794/2001, Regulamentului (UE) nr. 996/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 privind investigarea și prevenirea accidentelor și incidentelor survenite în aviația civilă și de abrogare a Directivei nr. 94/56/CE și prevederile Anexei 13 la Convenția privind Aviația Civilă Internațională, semnată la Chicago la 7 decembrie 1944.

Raportul final poate fi accesat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

6 decembrie 2016

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat în data de 5 decembrie 2016, în jurul orei 16:40, despre un eveniment aviatic produs în jurul orei 16:34 ora locală, pe Aeroportul Internațional "Aurel Vlaicu" București-Băneasa în care a fost implicată o aeronavă ULM de tip Blackshape Prime, cu însemnele de înmatriculare YR-7177.

Aeronava a aterizat pe pistă, cu trenul de aterizare escamotat. Din acest eveniment nu au rezultat victime. Aeronava a suferit avarii ușoare.

O echipă de investigatori din cadrul CIAS s-a deplasat la locul evenimentului și a demarat activitățile de investigație cu scopul de a determina cauzele producerii acestuia.

YR 7177 1 YR 7177 2

***

COMUNICAT DE PRESĂ: ÎMBUNĂTĂȚIREA COOPERĂRII DINTRE INVESTIGATORII CIAS ȘI PROCURORII CU ATRIBUȚII ÎN INVESTIGAREA EVENIMENTELOR DE AVIAȚIE CIVILĂ

24 noiembrie 2016

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a organizat la București, în perioada 21-22 noiembrie 2016, o întâlnire cu reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), precum și cu reprezentanți ai Parchetelor teritoriale de pe lângă Curțile de Apel, cu atribuții în anchete judiciare în urma producerii evenimentelor de aviație civilă ca urmare a Protocolului de colaborare privind coordonarea investigațiilor în domeniul aviației civile, semnat la data de 19 decembrie 2013 între reprezentanții CIAS și cei ai PÎCCJ.

Obiectivul principal al acestui eveniment a fost acela de a facilita activitățile de sprijin reciproc dintre CIAS și PÎCCJ, care pot fi desfășurate în scopul îmbunătățirii siguranței aviației civile din România, mai ales în privința activităților care se desfășoară la locul producerii evenimentelor de aviație civilă, în cazul în care din accident rezultă victime omenești, respectiv conservarea locului accidentului până la sosirea echipei de investigatori din cadrul CIAS, dar și a activităților ulterioare, cu privire la depozitarea și investigarea tehnică a epavei.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre cadrul legislativ care guvernează investigarea evenimentelor de aviație civilă din România și s-au prezentat studii de caz cu privire la colaborarea în acest domeniu de activitate, cu scopul de a găsi cele mai bune soluții de a contribui la îmbunătățirea siguranței aviației civile din România.

Ca urmare a discuțiilor avute în cadrul acestei reuniuni, s-a concluzionat că ar fi oportună formarea unui grup de lucru permanent la nivelul investigatorilor CIAS și ai procurorilor desemnați pentru investigarea accidentelor și incidentelor din aviație civilă, astfel încât să se stabilească direcțiile de colaborare și limitele de competență dintre aceste instituții, cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) nr. 996/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 privind investigarea și prevenirea accidentelor și incidentelor survenite în aviația civilă și de abrogare a Directivei 94/56/CE.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A ORGANIZAT LA BUCUREȘTI UN WORKSHOP INTERNAȚIONAL DEDICAT INVESTIGATORILOR DIN AVIAȚIA CIVILĂ

3 noiembrie 2016

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a organizat în perioada 1-2 noiembrie 2016 un workshop internațional dedicat investigatorilor din aviația civilă din Europa. Evenimentul a avut loc la București și a reunit investigatori și reprezentanți ai autorităților de investigație privind siguranța aviației civile din Croația, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Marea Britanie, Republica Moldova, România, Slovenia și Ucraina.

nicolae stoicaInvestigațiile în condiții extreme și situațiile deosebite întâmpinate pe parcursul desfășurării activităților de investigație au constituit principalele teme dezbătute în cadrul evenimentului.

“Acesta este un eveniment extrem de important, atât din punct de vedere instituțional, cât și pentru siguranța aviației civile, la nivel european. De asemenea, constituie o oportunitate excelentă de a discuta și de a împărtăși know-how, bune practici și experiențe întâmpinate pe parcursul activităților de investigație a accidentelor produse în condiții extreme”, a declarat domnul Nicolae STOICA (foto dreapta), director general al Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) din România.

dominique verdoni“Orice investigație privind siguranța are riscurile sale comune, inclusiv atunci când investigatorii se confruntă cu durere, oboseală și presiunea de a determina cauzele producerii accidentelor. De asemenea, investigatorii pot experimenta la locul producerii accidentului pericole care sunt extrem de individuale și care ar putea genera riscuri semnificative pentru membrii echipei de investigație”, a adăugat domnul Dominique VERDONI (foto stânga), investigator și consilier special al directorului general din cadrul Biroului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (Bureau d'Enquêtes et d'Analyses pour la Sécurité de l'Aviation Civile – BEA) din Franța.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul domnii Lucian IVAN și Eugen SUCIU, investigatori în cadrul Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), care au prezentat condițiile extreme pe care le-au întâmpinat pe parcursul investigațiilor privind siguranța în cazul accidentului aviatic produs la data de 29 septembrie 2013 în lacul Tăureni, județul Mureș, în care a fost implicat elicopterul cu numărul de înregistrare YR-BTM, precum și în cazul accidentului aviatic produs la data de 20 ianuarie 2014 în Munții Apuseni, lângă satul Horea, județul Alba, în care a fost implicată aeronava cu numărul de înregistrare YR-BNP.

Subiectele abordate în cadrul prezentărilor au avut menirea de a contribui la creșterea și menținerea siguranței aviației civile la un nivel ridicat.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

17 octombrie 2016

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat astăzi, 17 octombrie 2016, în jurul orei 18:00, despre un eveniment aviatic produs pe Aeroportul Internațional "Traian Vuia" din Timișoara, în care a fost implicată o aeronavă de tip Cargo AN-26, cu însemnele de înmatriculare EW-259TG.

În timpul rulajului pe poziția de parcare, aeronava a lovit doi piloni de iluminare din vecinătatea platformei de parcare. Nu există victime.

O echipă de investigatori din cadrul CIAS s-a deplasat la locul evenimentului.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

15 octombrie 2016

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat în data de 15 octombrie 2016, în jurul orei 11:15, despre producerea unui accident aviatic între localitățile Luncani și Luna din județul Cluj, în care a fost implicat un parașutist.

O echipă de investigatori din cadrul CIAS s-a deplasat la locul accidentului și a demarat activitățile de investigație privind siguranța, cu scopul de a determina cauzele producerii acestui eveniment aviatic.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

14 octombrie 2016

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat în data de 14 octombrie 2016, în jurul orei 17:10, despre producerea în jurul orei 17:00 a unui incident aviatic pe Aeroportul Internațional “Henri Coandă” București-Otopeni, în care a fost implicată o aeronavă de tip SAAB 340, cu însemnele de înmatriculare ES-LSA, aparținând operatorului Aerotrans Cargo.

Aeronava efectuase un transport cargo și, în timpul rulajului pe poziția de parcare, a atins ușor cu aripa dreaptă unul din stâlpii de iluminat ai platformei. La bord se afla doar echipajul, format din doi membri care nu au avut de suferit în urma incidentului.

O echipă de investigatori din cadrul CIAS s-a deplasat la locul incidentului și a demarat activitățile de investigație privind siguranța, cu scopul de a determina cauzele producerii acestui eveniment aviatic.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

14 octombrie 2016

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat în data de 13 octombrie 2016, în jurul orei 23:00, despre producerea în jurul orei 21:20 a unui incident aviatic pe Aeroportul Internațional “Henri Coandă” București-Otopeni, în care a fost implicată o aeronavă de tip ATR72-500, cu însemnele de înmatriculare YR-ATI, aparținând companiei aeriene TAROM.

Aeronava, având la bord 38 de persoane, împreună cu 4 membri ai echipajului, urma să efectueze o cursă internă București-Iași, însă pilotul comandant a întrerupt decolarea din cauza unor vibrații puternice la jamba de bot și a decis întoarcerea la poziția de parcare.

O echipă de investigatori din cadrul CIAS s-a deplasat la locul inciidentului și a demarat activitățile de investigație privind siguranța, cu scopul de a determina cauzele producerii acestui eveniment aviatic.

***

CIAS și BEA au semnat un protocol de cooperare în domeniul investigațiilor și prevenirii accidentelor din aviația civilă

11 septembrie 2016

 

Pe data de 7 septembrie 2016, Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) din Romania și Biroul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (BEA) din Franța au semnat o Declarație de intenție privind cooperarea și asistența în domeniul investigațiilor accidentelor și incidentelor din aviația civilă.

protocol cias bea 2

Nicolae STOICA, Director General al CIAS și Rémi JOUTY, Director al BEA

CIAS și BEA vor coopera în domeniul investigațiilor accidentelor și incidentelor din aviația civilă, pregătirii profesionale pentru investigatori, schimbului de informații și expertiză, în conformitate cu standardele și practicile recomandate în cadrul Anexei 13 a Convenției de la Chicago și a Regulamentului (UE) nr. 996/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010.

Pe durata vizitei la sediul BEA din Le Bourget, Franța, reprezentanții CIAS au vizitat laboratorul BEA, utilizat pentru citirea și analiza datelor din înregistratoarele de zbor de la bordul aeronavelor implicate în accidente aviatice.

De asemenea, au desfășurat o serie de activități cu scopul de a planifica un schimb regulat de experiență și informații cu reprezentanții BEA, în următoarele domenii:

 • accidentele sau incidentele de aviație civilă care sunt de interes pentru CIAS și BEA;
 • organizarea, metodele și tehnicile utilizate în desfășurarea investigațiilor privind siguranța aviației civile;
 • comunicare: publicarea de studii și rapoarte, comunicarea cu familiile victimelor implicate în accidente aviatice, precum și cu jurnaliștii.

protocol cias bea 1

Rémi JOUTY, Director al BEA și Nicolae STOICA, Director General al CIAS

***

Aproape o mie de evenimente aviatice de tip „bird strike” raportate la CIAS, de la începutul anului 2010

2 septembrie 2016

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) prezintă situația evenimentelor aviatice de tip „bird strike” produse pe teritoriul României, în perioada 1 ianuarie 2010 – 31 august 2016.

În perioada analizată, au fost raportate 982 de evenimente de tip „bird strike”, acestea înregistrând o creștere semnificativă în anii 2013 și 2014, după cum se poate vedea din graficul următor:

statistica birdstrike 2016

*Pentru anul 2016, statisticile se referă la evenimentele înregistrate până la data de 31 august (inclusiv)

Având în vedere incidența crescută a evenimentelor de tip „bird strike” din țara noastră, mai ales în ultimii ani, dorim să tragem din nou un semnal de alarmă cu privire la riscul acestui tip de evenimente care pot pune în pericol siguranța pasagerilor.

Click aici pentru a vizualiza versiunea integrală a raportului cu privire la situația evenimentelor de tip „bird strike” din aviația civilă pentru perioada 1 ianuarie 2010 – 31 august 2016, raportate la CIAS.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

3 august 2016

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile a fost notificat astăzi, 3 august 2016, în jurul orei 16.25, în legătură cu producerea unui eveniment aviatic în zona aerodromului Ghimbav, județul Brașov, în care a fost implicat un parașutist.

La aterizare, parașutistul a luat contact dur cu solul, fiind necesară intervenția serviciului de ambulanță.

O echipă de investigație din cadrul CIAS se deplasează la locul accidentului.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

2 iulie 2016

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile a fost notificat astăzi, 2 iulie 2016, în jurul orei 12.30, în legătură cu producerea unui eveniment aviatic pe raza localității Perșani, județul Brașov.

O aeronavă de mici dimensiuni, cu însemnele de înmatriculare I-7967, s-a prăbușit și a luat foc. În aeronavă se aflau două persoane, dintre care una a decedat prin carbonizare, iar cealaltă a suferit arsuri pe toată suprafața corpului.

O echipă de investigație din cadrul CIAS se deplasează la locul accidentului.

***

CIAS și IAC au semnat un Memorandum de înțelegere privind investigarea și prevenirea accidentelor din aviația civilă

23 iunie 2016

Pe data de 17 iunie 2016, Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) și Comitetul Interstatal de Aviație (IAC) au semnat un Memorandum de înțelegere în domeniul investigării și prevenirii accidentelor din aviația civilă.

În cadrul vizitei la sediul IAC din Moscova, reprezentanții CIAS (Nicolae Stoica – Director General și Cristian Tecuceanu – Șef Serviciu Investigații) au desfășurat în Laboratorul IAC o serie de activități, ca parte a investigării accidentului din data de 26 aprilie 2012, lângă Ostrov, în județul Tulcea (România), în care a fost implicat elicopterul Ka-32A înregistrat ER-KGD. Aceste activități au inclus descărcarea și citirea informațiilor de pe recorderele FDR/CVR aflate la bordul elicopterului.

CIAS și IAC și-au exprimat satisfacția cu privire la acordul încheiat și speră într-o cooperare care are ca scop îmbunătățirea siguranței zborului din aviația civilă, de ambele părți.

 

 

 Nicolae Stoica (Director General, CIAS) și Aleksey Morozov (Vice-Președinte IAC și Președinte al Comisiei de Investigare a Accidentelor Aviatice)

 

reprezentanti cias iac

  

 Nicolae Stoica (Director General, CIAS) și Cristian Tecuceanu (Șef Serviciu Investigații, CIAS)

***

În data de 23.08.2013, PILOTUL aeronavei tip ZLIN-142, înmatriculată YR-ZCC, APARȚINÂND AEROCLUBULUI ROMÂNIEI, a efectuat o aterizare de urgență

14 iunie 2016

 

În ziua de 23.08.2013 pilotul aeronavei tip ZLIN 142, înmatriculată YR-ZCC, aparținând Aeroclubului Romaniei, în timp ce efectua zboruri de instruire (ture de pistă) în zona Aerodromului Clinceni, a sesizat un zgomot puternic în partea din față a aeronavei și identificând imediat o cedare reală a motorului, a luat decizia de a efectua o aterizare de urgență.

Cauza producerii accidentului o constituie ruperea bielei pistonului nr. 6, ca urmare a montării necorespunzătoare a uneia dintre cele două inele de fixare ale bolțului pistonului în timpul ultimei reparații majore la nivelul motorului.

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile, în calitate de autoritate de investigare a evenimentelor produse în aviația civilă, a emis prezentul Raport Final.

***

ÎN DATA DE 25 SEPTEMBRIE 2007, S-A PRĂBUȘIT AERONAVA TIP DIAMOND DA42, ÎNMATRICULATĂ OE-FCD, APARȚINÂND DIAMOND AIRCRAFT INDUSTRIES GMBH

06 iunie 2016

 

În data de 25 septembrie 2007, aeronava de tip Diamond DA42, înmatriculată OE-FCD, aparținînd Diamond Aircraft Industries GmBH, care executa zboruri de scanare a suprafeței terestre în zona Văii Oltețului, s-a prăbușit într-o zonă montană împădurită.

Comisia de investigație din cadrul Centrului de Investigații și Analiză a Siguranței Aviației Civile a stabilit următoarele cauze care au dus la producerea accidentului:

1. Cauza determinantă:

 • cauza probabilă a producerii accidentului o constituie imposibilitatea de a controla atitudinea aeronavei, în condițiile unui zbor cu un motor inoperativ.

2. Cauze favorizante:

 • oprirea motorului drept datorită defectării valvei proporționale regulatoare a pasului elicei (PPRV);
 • ieșirea elicei motorului oprit din pas drapel;
 • acționarea flapsurilor fără ca aeronava să fie stabilizată după ieșirea din viraj și în condiții de viteză limită;
 • greutatea aeronavei peste limita maximă admisă;
 • centrul de greutate în spatele limitei anterioare prevăzută de producător;
 • efectuarea misiunii de scanare într-o zonă muntoasă, sub nivelul cotelor munților înconjurători.

Centrul de Analiză și Investigații pentru Siguranța Aviației Civile, în calitate de autoritate de investigare a evenimentelor produse în aviația civilă, a emis prezentul Raport Final.

***

Coperta Raport anual de siguranta pentru 2015

ÎN DATA DE 1 iunie 2016, Cias a emis Raportul anual privind siguranța aviației civile pentru anul 2015

 01 iunie 2016

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a emis Raportul Anual privind Siguranța aviației civile pentru anul 2015. Acesta are ca scop informarea publicului cu privire la nivelul general de siguranță din aviația civilă din România și cuprinde toate evenimentele de aviație civilă produse în perioada 1 ianuarie 2015 - 31 decembrie 2015.

Raportul poate fi accesat aici sau scanând următorul cod de bare: 

Raport Anual 2015

     ***


CIAS VA PREZINTA DISTRIBUTIA ACCIDENTELOR SI INCIDENTELOR GRAVE DE AVIATIE CIVILA DIN ULTIMII 10 ANI, PETRECUTE PE TERITORIUL  ROMANIEI.

 21 aprilie 2016 

accidente si incidente grave

*pentru mai multe informatii click.

 

***

ÎN DATA DE 29 IULIE 2013, ELICOPTERUL TIP EC 130 B4, ÎNREGISTRAT YR-BTM, OPERAT DE S.C. MIR AERO S.R.L., CARE EFECTUA UN ZBOR DE TRANSPORT PASAGERI PE RUTA TÂRGUL MUREȘ – TĂURENI - TÂRGU MUREȘ, CU STAȚIONARE ÎN LOCALITATEA TĂURENI, S-A PRĂBUȘIT ÎN LACUL NR. 2 DIN SALBA DE LACURI A LOCALITĂȚII TĂURENI

18 februarie 2016

Cauzele producerii accidentului:
Cauza cea mai probabilă a producerii accidentului o constituie aprecierea eronată a înălțimii față de luciul apei sau incapacitatea fizică de reacție a pilotului.
Cauze favorizante:
a) stare de stres, incapacitate fizică temporară;
b) neutilizarea sistemelor de centuri de siguranță din echiparea scaunelor elicopterului;
c) zborul în crepuscul deasupra apei.

CIAS, în calitate de autoritate de investigare a evenimentelor produse în aviația civilă, a emis prezentul Raport Final .

***

ÎN DATA DE 11 februarie 2016, JUDECĂTORIA SECTORULUI 1, BUCUREșTI A PRONUNțAT îN CAMERA DE CONSILIU HOTăRâREA prin care admite în parte plângerea formulată de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) împotriva ordonanţei nr. 10411/P/2014 din data de 15.09.2015 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, Bucureşti

12 februarie 2016

În data de 11 februarie 2016., Judecătoria Sectorului 1, București a pronunțat în camera de consiliu Hotararea prin care, în temeiul art. 341 alin. 6 lit. b C.pr.pen., admite în parte plângerea formulată de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) împotriva ordonanţei nr. 10411/P/2014 din data de 15.09.2015 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Desfiinţează în parte ordonanţa atacată (menţinută prin ordonanţa nr. 2485/II-2/2015 din data de 07.12.2015 a Prim procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti) şi dispune trimiterea cauzei procurorului în vederea continuării urmăririi penale faţă de numitul Drumea Laurenţiu pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu faptă prev. şi ped. de art. 298 C.pen. Hotărârea este definitivă.

***

DECLARATIE PROVIZORIE PRIVIND EVENIMENTUL DE AVIATIE PRODUS PE AEROPORTUL INTERNATIONAL "aVRAM IANCU" CLUJ, IN DATA DE 07 IANUARIE 2016, IN CARE A FOST IMPLICATA AERONAVA TIP BOEING 737-400, INREGISTRATA YR-BAS, OPERATA DE BLUE AIR

06 februarie 2016

Avand in vedere evenimentul de aviatie produs in data de 07 ianuarie 2016, pe  Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, în care a fost implicată o aeronavă aparținând companiei Blue Air - Airline Management Solutions, inregistrata YR-BAS, in conformitate cu prevederile Anexei 13 ICAO si ale Regulamentului (UE) 996/2010, CIAS emite această declarație provizorie cu scopul de a aduce la cunoștința opiniei publice stadiul în care se află investigația.

CIAS, prin emiterea Raportului Final al investigației privind siguranța aviației civile nu urmărește stabilirea de vinovați sau vinovății, ci are ca unic obiectiv determinarea reală a cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea evenimentului și emiterea unor recomandări de siguranță, urmărind ca prin implementarea acestora să se prevină producerea unor evenimente similare.

Investigațiile privind siguranța sunt independente, distincte de orice proceduri judiciare sau administrative destinate stabilirii culpei sau răspunderii și nu aduc atingere acestor proceduri.

Pe baza informatiilor pe care le-a obtinut, CIAS, in calitate de autoritate de investigare a evenimentelor din aviatia civila, a emis prezenta declaratie provizorie .

***

COMUNICAT DE PRESA PRIVIND EVENIMENTUL DE AVIATIE PRODUS IN BUDAPESTA, UNGARIA, IN DATA DE 17 iunie 2011, in care a fost implicata aeronava tip atr 42-500, inregistrata YR-ATG, APARTINAND TAROM

 15 ianuarie 2016

In data de 14 ianuarie 2016, in conformitate cu Regulamentul (UE) 996/2010, Art. 16, paragraful 8), Transportation Safety Bureau din Ungaria a transmis Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile Raportul Final privind evenimentul produs in Budapesta, Ungaria, in data de 17 iunie 2011, in care a fost implicata aeronava aeronava Tarom, inregistrata YR-ATG.

*** 

 

Comunicat de presa privind evenimentul de aviatie produs in data de 07 ianuarie 2016 pe aeroportul international "Avram iancu" cluj

 07 ianuarie 2016

La ora 08:05 LT, CIAS a fost informat despre producerea unui eveniment de aviație pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, în care a fost implicată o aeronavă aparținând companiei Blue Air - Airline Management Solutions, care la aterizare a depăsit pragul pistei, ieșind în zona de siguranță. Din primele informații primite nu au fost răniți și aeronava nu a suferit deteriorări. Evenimentul este investigat de o comisie CIAS, care în momentul de fată se deplasează spre locul producerii evenimentului. În conformitate cu capitolul 4 para. 4.1 din Anexa 13 OACI și Art. 9 alin. 2 al Regulamentului (UE) nr. 996/2010, CIAS a notificat Statele Unite ale Americii prin NTSB (ca stat proiectant și stat de fabricație al aeronavei), EASA, ICAO și DG-MOVE.

*** 

IN DATA DE 17 decembrie 2015, JUDECATORIA SECTORULUI 1, BUCURESTI, A PRONUNTAT IN camera de consiliu HOTARAREA PRIN CARE RESPINGE PLANGEREA FORMULATA DE PETENTUL drumea ciprian laurentiu, IMPOTRIVA ORDONANtelor din 25.08.2015 si 15.10.2015, în dosarul nr. 6127/P/2015, emise de PARCHETUL DE PE LANGA JUDECATORIA SECTORULUI 1 BUCURESTI.

 21 decembrie 2015

In data de 17 decembrie 2015, Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti, a pronuntat in camera de consiliu Hotararea prin care respinge plangerea formulata de petentul Drumea Ciprian Laurentiu, impotriva Ordonantelor din 25.08.2015 si 15.10.2015, în dosarul nr. 6127/P/2015, emise de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti. In baza art. 275, alin. 2 c.pr.pen. obliga petentul la plata sumei de 100 de lei cheltuieli judiciare catre stat. Hotararea este definitiva.

Domnul Drumea Ciprian Laurentiu a contestat la Prim-Procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti, Ordonanta emisa de procurorul de caz in data de 25 octombrie 2015, in baza Referatului organului de cercetare penala emis in data de 20 iulie 2015, pentru clasarea cauzei ca urmare a plangerii penale privind savarsirea infractiunii de abuz în serviciu, formulata împotriva directorului general al CIAS, iar apoi a contestat la Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti, decizia Prim-Procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti de a mentine solutia procurorului de caz emisa prin Ordonanta emisa in data de 15 octombrie 2015.

*** 

PARCHETUL DE PE LANGA JUDECATORIA SECTORULUI 1, BUCURESTI respinge ca nefondata plangerea CIAS impotriva solutiei de clasare, emisa de procurorul de caz, cu privire la disparitia unei aeronave TIP MOTODELTAPLAN AFLATA IN CUSTODIA CIAS

 15 decembrie 2015

In data de 15 decembrie 2015, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti respinge ca nefondata, prin Ordonanta nr 2485/II-2/2015, Plangerea CIAS impotriva solutiei de clasare, emisa de procurorul de caz, cu privire la disparitia aeronavei tip motodeltaplan, implicata in trafic transfrontalier illegal de tigari, motodeltaplan aflat in custodia CIAS.

Urmare a disparitiei, din custodia CIAS, a aeronavei tip motodeltaplan, implicata in accidentul de aviatie produs in data de 19 mai 2011, pe raza comunei Scanteiesti, judetul Galati, au fost sesizate organele de cercetare penala cu privire la savarsirea, de catre persoanele responsabile de custodia aeronavei, a infractiunilor de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, delapidare si tainuire, iar ulterior fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si fals intelectual.

In data de 22 septembrie 2015, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti a transmis catre CIAS Ordonanta de clasare emisa in data de 15 septembrie 2015.

In data de 02 octombrie 2015, CIAS, în baza art. 339, alin. 1 și 4 din NCPP, a contestat la Prim-Procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti, Ordonanta de clasare emisa in data de 15 septembrie 2015.

*** 

 DREPT LA REPLICA 

19 noiembrie 2015

Referitor la Comunicatul de presă emis de familia domnișoarei Aura Ion, prin intermediul biroului de avocatură BelecaLawyers „faţă de raportul final emis de CIAS cu privire la investigaţia accidentului aviatic din Munţii Apuseni”, apărut în media, precum și în virtutea dreptului la replică, publicăm mai jos punctul de vedere al CIAS cu privire la acest subiect pentru a rectifica informaţiile eronate prezentate de semnatarii acestui Comunicat .

***

IN atenTia AGENTILOR AERONAUTICI CIVILI DIN ROMANIA

13 noiembrie 2015

În calitate de autoritate competentă desemnată prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1135/2015 , Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) informează toți agenții aeronautici civili din România că în data de 15.11.2015 va intra în vigoare Regulamentul (UE) nr. 376/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind raportarea , analiza și acțiunile subsecvente cu privire la evenimentele de aviație civilă , drept urmare la nivel national este în curs de modificare și reglementarea națională RACR-REAC . Până la data intrării în vigoare a RACR-REAC Ediția 2 , raportarea evenimentelor de aviație civilă se va efectua prin modalitățile stabilite prin RACR-REAC Ediția 1/2005 și prin Ordinul ministrului transporturilor și Infrastructurii nr. 15/2010 , după caz . De asemenea , alte informații pot fi solicitate la e-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea..

***

In data de 29 octombrie 2015, Judecatoria Sectorului 1, BucureSti, a pronunTat In camera de consiliu HotArArea prin care respinge plAngerea formulatA de petentul Cimpoeru Sorin, Impotriva ordonanței nr. 11570/P/2014 din data de 27.01.2015 a Parchetului de pe lAngA JudecAtoria Sectorului 1 BucureSti. In baza art. 275, alin. 2 C.pr.pen. obligA petentul la plata sumei de 150 de Lei cheltuieli judiciare cAtre stat. HotArArea este definitivA.

Domnul Cimpoeru Sorin a contestat la Prim-Procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti, Ordonanta, emisa de procurorul de caz in data de 27 ianuarie 2015, pentru clasarea cauzei ca urmare a plangerii penale privind savarșirea infractiunii de abuz în serviciu, formulata împotriva directorului general al CIAS, iar apoi a contestat la Judecatoria Sectorului 1, București, decizia Prim-Procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti de a menține solutia procurorului de caz emisa prin Ordonanța nr. 11570/P/2014.Comunicare incheiere penala

 
***

IN DATA DE 20 IANUARIE 2014, LA ORA 15:47 LT, AERONAVA BN-2A-27 ISLANDER, INMATRICULATA YR-BNP, APARTINAND SCOLII SUPERIOARE DE AVIATIE CIVILA, CARE EFECTUA UN ZBOR COMERCIAL, DECOLAND DE LA AEROPORTUL INTERNATIONAL „AUREL VLAICU” BUCURESTI-BANEASA CU INTENTIA DE A ATERIZA PE AEROPORTUL INTERNATIONAL ORADEA S-A PRABUSIT IN VECINATATEA COMUNEI HOREA, JUDEȚUL ALBA.

19 octombrie 2015

Comisia de investigatie a stabilit urmatoarele cauze care au dus la producerea accidentului:

Cauza determinantă 

Cauza producerii accidentului consta in oprirea motoarelor ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor. 

Cauze favorizante 

evaluarea eronata a factorilor de risc specifici desfasurarii acestui zbor datorata întreruperii mari de la zbor si lipsei de experienta a echipajului pe aeronava BN-2A-27, inclusă în clasa MEP; 

decizia eronata a comandantului aeronavei de a continua misiunea de zbor in conditii meteorologice care au favorizat givrajul sever al carburatoarelor; 

decizia eronata a comandantului aeronavei de a zbura o lunga perioada de timp în conditii de givraj ; 

decizia eronata a comandantului de a continua misiunea sub AMA, in condiții de zbor IMC după reguli de zbor IFR; 

decizia eronata a comandantului aeronavei de a decola cu masa peste limita maxima admisa si pozitia centrului de greutate in afara limitelor calculate si impuse de producator. 

CIAS, in calitate de autoritate de investigare a evenimentelor produse in aviatia civila, a emis prezentul Raport Final.

Cei interesati pot accesa prezentarea, pe scurt, a Raportului Final, sustinuta de CIAS in cadrul conferintei de presa din data de 19 octombrie 2015.

***

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile va prezenta public, luni 19 octombrie 2015, ora 12:00, in incinta Aeroportului "Aurel Vlaicu" Bucuresti-Baneasa, in conferinta de presa, Raportul Final al investigatiei privind siguranta al accidentului de aviatie produs la data de 20 ianuarie 2014, cu aeronava BN-2A-27 Islander, inmatriculata YR-BNP. 

 16 octombrie 2015

 ***

COMUNICAT DE PRESA PRIVIND DISPARITIA DIN CUSTODIA CIAS A AERONAVEI TIP MOTODELTAPLAN, CARE A FACUT SUBIECTUL UNEI EMISIUNI PREZENTATE DE ANTENA 3 IN DATA DE 11 OCTOMBRIE 2015.

 12 octombrie 2015

In data de 11 octombrie 2015, intre orele 15:00-15:30, la postul de televiziune Antena 3, in cadrul emisiunii „Editie de week-end” prezentata de doamna Catalina PORUMBEL, a fost tratat subiectul pierderii, din custodia CIAS, a unei aeronave tip motodeltaplan. Pentru clarificarea situatiei, CIAS publica urmatorul comunicat de presa.

***

PARCHETUL DE PE LANGA JUDECATORIA SECTORULUI 1, BUCURESTI EMITE ORDONANTA DE CLASARE CU PRIVIRE LA DISPARITIA AERONAVEI TIP MOTODELTAPLAN AFLATA IN CUSTODIA CIAS

 24 septembrie 2015

 Urmare a disparitiei, din custodia CIAS, a aeronavei tip motodeltaplan, implicata in accidentul de aviatie produs in data de 19 mai 2011, pe raza comunei Scanteiesti, judetul Galati, au fost sesizate organele de cercetare penala cu privire la savarsirea, de catre persoanele responsabile de custodia aeronavei, a infractiunilor de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, delapidare si tainuire, iar ulterior fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si fals intelectual. In data de 22 septembrie 2015, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti a transmis catre CIAS Ordonanta de clasare emisa in data de 15 septembrie 2015.

***

PARCHETUL DE PE LANGA JUDECATORIA SECTORULUI 1, BUCURESTI EMITE ORDONANTA DE CLASARE, CA URMARE A PLANGERII PENALE PRIVIND SAVARSIREA INFRACTIUNII DE ABUZ IN SERVICIU, FORMULATA DE CATRE DOMNUL DRUMEA CIPRIAN LAURENTIU IMPOTRIVA DIRECTORULUI GENERAL AL CIAS, NICOLAE STOICA

08 septembrie 2015


In data de 08 septembrie 2015 Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1,Bucuresti a comunicat directorului general al CIAS Ordonanta de clasare, emisa in data 25 august 2015 si un exemplar al Referatului organului de cercetare penala, emis in data de 20 iulie 2015.

***

Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti emite Ordonanta de clasare, ca urmare a plangerii penale privind savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, formulata de catre domnul Sorin CIMPOERU impotriva directorului general al CIAS, Nicolae STOICA

24 martie 2015

Urmare a comunicatului de presa emis de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti, la data de 21 noiembrie 2014, referitor la Plangerea Penala privind savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, formulata de catre domnul Sorin CIMPOERU in data de 01 septembrie 2014, impotriva directorului general al CIAS, Nicolae STOICA, in data de 24 martie 2015, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti a comunicat directorului general al CIAS Ordonanta de clasare, emisa in data 27 ianuarie 2015 si un exemplar al Referatului organului de cercetare penala, emis in data de 14 noiembrie 2014.

***

Declaratie provizorie privind evenimentul aviatic din Apuseni

19 ianuarie 2015

Având în vedere că se împlinește un an de la data producerii accidentului, iar investigația privind siguranța este în curs de finalizare, în conformitate cu art.16 pct. (7) al Regulamentului (UE) nr. 996/2010 al Parlamentului European și al Consiliului privind investigarea și prevenirea accidentelor și incidentelor survenite în aviația civilă, CIAS emite această declarație provizorie cu scopul de a aduce la cunoștința opiniei publice stadiul în care se află investigația și oferirea unei imagini de ansamblu asupra etapelor ce urmează a fi parcurse pentru finalizarea investigației.

CIAS, prin emiterea Raportului Final al investigației privind siguranța aviației civile nu urmărește stabilirea de vinovați sau vinovății, ci are ca unic obiectiv determinarea reală a cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea accidentului și emiterea unor recomandări de siguranță, urmărind ca prin implementarea acestora să se prevină producerea unor evenimente similare.

Investigațiile privind siguranța sunt independente, distincte de orice proceduri judiciare sau administrative destinate stabilirii culpei sau răspunderii și nu aduc atingere acestor proceduri.

Pe baza informatiilor pe care le-a obtinut, CIAS, in calitate de autoritate de investigare a evenimentelor din aviatia civila, a emis prezenta declaratie provizorie.

***

CIAS a publicat raportul final privind investigatia de siguranta a zborului in legatura cu accidentul produs in data de 30.03.2014 in comuna Uzunu, judetul Giurgiu

19 decembrie 2014

In ziua de 30.03.2014, in jurul orei 18.20, pilotul (proprietarul) aeronavei ultrausoare tip Ikarus C42B, identificata YR-5153 care efectua un zbor in interes propriu dupa reguli de zbor VFR, avand un pasager la bord, a luat decizia de a efectua o aterizare fortata, intrucat motorul aeronavei a prezentat variatii ale turatiei, cu simptome de oprire a motorului deasupra unei zone obstacolate.

Accidentul s-a produs la ora 18.20 LT in apropierea localitatii Uzunu si s-a soldat cu deteriorarea aeronavei.

Cauza producerii accidentului o reprezinta nerespectarea prevederilor programului de intretinere a motorului, ceea ce a putut duce la blocarea temporara a scaunului cuiului poantou a carburatorului nr. 1 pe pozitia deschis, ceea ce a permis accesul unei cantitati suplimentare de combustibil in camera de nivel constant si o aspiratie nedozata cu imbogatirea amestecului carburant in galeria de admisie a motorului

Pe baza informatiilor pe care le-a obtinut, CIAS, in calitate de autoritate de investigare a evenimentelor din aviatia civila, a emis prezentul raport final.

***

CIAS a publicat raportul final privind investigatia de siguranta a zborului in legatura cu incidentul grav produs in data de 28.11.2011 langa loc. Niculesti, jud. Buzau

28 august 2014

In data de 28.11.2011 in jurul orei 09:55 UTC, elicopterul EC 135 P2+, inmatriculat YR-CPC, a decolat intr-o misiune de transport pasageri, de la heliportul Oituz (LRCC), cu destinatia finala Aeroportul International "Aurel Vlaicu" Bucuresti – Baneasa (LRBS). Zborul s-a efectuat avand trei persoane la bord: un pilot si doi pasageri.

In zona localitatii Suchea, jud. Buzau, aeronava a intrat intr-o evolutie de zbor extrema, din care numai dupa o pierdere semnificativa de altitudine, pilotul a reusit sa recapete controlul asupra acesteia. Dupa recapatarea controlului asupra aeronavei, pilotul a efectuat cu succes o aterizare de urgenta in zona localitatii Niculesti, jud. Buzau.

Dupa evacuarea pasagerilor si verificarea vizuala a aeronavei, pilotul a executat un zbor de repozitionare a aeronavei din punctul unde a aterizat de urgenta, la Aeroportul Bucuresti – Baneasa.

Incidentul a fost notificat catre CIAS telefonic, in data de 29.11.2011, si in scris, inregistrat cu numarul 5307/06.01.2012. Pe baza notificarii initiale evenimentul a fost considerat incident. Ulterior, in data de 01.12.2011, pe baza noilor informatii primite si a verificarilor efectuate aeronavei, evenimentul a fost clasificat ca incident grav, fiind desemnata de catre CIAS o comisie de investigatie privind siguranta aviatiei civile pentru continuarea investigatiei si emiterea raportului final.

CIAS a notificat despre eveniment ICAO, EASA si BFU Germania. Au fost desemnati reprezentanti acreditati din partea: BFU – Germania; BEA – Franta; C&I Corporation. Au participat la investigatie in calitate de consultanti si reprezentantii Eurocopter Germania si Eurocopter Romania.

Pe baza informatiilor pe care le-a obtinut, CIAS, in calitate de autoritate de investigare a evenimentelor din aviatia civila, a emis prezentul raport final.

***

DECLARATIE PROVIZORIE privind investigatia evenimentului de aviatie produs in data de 23 august 2013, pe Aerodromul Clinceni

23 august 2014

In ziua de 23.08.2013 in timpul unui zbor de instructie in tur de pista, in timp ce aeronava, tip ZLIN 142 inmatriculata YR-ZCC, se afla pe latura mare a turului de pista, la travers de punctul de conducere al zborului, echipajul aeronavei a auzit un zgomot puternic in partea din fata a aeronavei, in zona motorului.

Click aici pentru declaratia provizorie integrala.

***

DECLARATIE PROVIZORIE privind investigatia accidentului de aviatie produs in data de 29 iulie 2013, in jud. Mures

29 iulie 2014

In data de 29 iulie 2013, la ora 20.20 a avut loc un accident de aviatie in zona Taureni (jud. Mures) in care a fost implicat elicopterul de tip EC 130B4, inmatriculat YR-BTM. In urma accidentului aeronava a fost distrusa in totalitate, iar pilotul impreuna cu patru pasageri au decedat. Singurul supravietuitor a fost cel pozitionat pe scaunul din spatele pilotului.

Click aici pentru declaratia provizorie integrala.

***

CIAS a devenit membru corporativ al Societatii Internationale a Investigatorilor pentru Siguranta Aeriana (ISASI)

22 iulie 2014

Pentru imbunatatirea sigurantei prin schimbul de idei, experienta si informatii legate de investigarea accidentelor si incidentelor de aviatie civila, pentru dezvoltarea reciproca a tehnicilor de investigare cat si pentru a contribui la progresul sigurantei zborului, Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) s-a afiliat incepand cu data de 16 iulie 2014, devenind membru corporativ, la Societatea Internationala a Investigatorilor pentru Siguranta Aeriana – ISASI.

In acest fel, CIAS s-a alaturat celei mai mari familii din care fac parte autoritati nationale responsabile de investigatiile privind siguranta aviatiei civile cat si cele mai importante organizatii sau persoane, de pe tot mapamondul, care contribuie sau au un rol important pentru cresterea sigurantei aviatiei civile. Societati nationale afiliate ISASI sunt localizate in America Latina, Asia, Australia, Canada, Coreea, Europa, Noua Zeelanda, Pakistan, Rusia si Statele Unite.

Prin afilierea la Societatea Internationala a Investigatorilor pentru Siguranta Aeriana, CIAS va avea un rol activ si important pe plan mondial la dezvoltarea si imbunatatirea activitatii de investigare a accidentelor si incidentelor survenite in aviatia civila si isi va putea atinge obiectivul cel mai important: prevenirea accidentelor si a incidentelor de aviatie si cresterea sigurantei zborului.

***

CIAS a desemnat un reprezentant acreditat in cazul accidentului produs pe data de 17 iulie 2014, in Ucraina, in care a fost implicata aeronava Malaysia Airlines

20 iulie 2014

Avand in vedere prevederile Anexei 13 la Conventia de la Chicago, capitolul 5 art. 5.27 privind „Participarea la investigatie a Statelor care au avut victime sau raniri grave din randul cetatenilor lor”, intrucat un cetatean al Romaniei se numara printre victimele accidentului produs in Ucraina pe data de 17 iulie 2014, implicand aeronava Malaysia Airlines, Romania este indreptatita sa desemneze reprezentanti, pentru a participa la investigatia privind siguranta aviatiei civile, avand urmatoarele drepturi:

 • Vizitarea locului accidentului;
 • Au acces la informatiile faptice relevante care sunt aprobate pentru difuzare publica de catre Statul care conduce investigatia, si la informatii privind desfasurarea investigatiei;
 • Sa primeasca o copie a raportului final.

Tinand seama de cele mentionate, Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile – CIAS, in calitatea sa de autoritate de investigatie privind siguranta aviatiei civile in cazul accidentelor si incidentelor grave, a desemnat un reprezentant acreditat in conformitate cu prevederile Anexei 13 la Conventia de la Chicago privind Aviatia Civil Internationala, semnata la Chicago la 7 decembrie 1944, Romania fiind semnatara a Conventiei din anul 1965.

***

CIAS a publicat Raportul Anual privind Siguranta pentru anul 2013

6 iunie 2014

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile a publicat Raportul Anual privind Siguranta pentru anul 2013. Raportul are ca scop informarea publicului cu privire la nivelul general de siguranta din aviatia civila din Romania si cuprinde evenimentele de aviatie civila produse in perioada 1 ianuarie 2013 - 31 decembrie 2013.

Informatiile cuprinse in raportarile evenimentelor de aviatie civila sunt protejate in mod adecvat si nu sunt utilizate in alte scopuri decat pentru imbunatatirea nivelului de siguranta din aviatia civila.

Raportul anual este realizat in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 996/2010 privind investigarea si prevenirea accidentelor si incidentelor survenite in aviatia civila si ale Regulamentului UE nr. 376/2014 privind raportarea, analiza si actiunile subsecvente cu privire la evenimentele de aviatie civila.

Pentru mai multe informatii, raportul este disponibil aici.

***

Intalnirea reprezentantilor CIAS si AZLR

6 mai 2014

In data de 06.05.2014, la sediul CIAS a avut loc intalnirea cu reprezentantii Asociatiei de Zbor Liber din Romania, avand ca tema colaborarea intre CIAS si AZLR.

Scopul intalnirii a fost stabilirea modului de colaborare si a activitatilor de sprijin reciproc dintre cele doua organizatii, desfasurate in scopul imbunatatirii sigurantei in activitatile de zbor cu parapanta. Discutiile cu reprezentantii AZLR au fost constructive concluzionandu-se necesitatea stabilirii unui program de reuniuni periodice in care sa fie discutate evenimentele de aviatie specifice zborului cu parapanta, necesitatea raportarii incidentelor grave si accidentelor, stabilirea de masuri si actiuni comune pentru prevenirea aparitiei acestora.

***

ANUNT IMPORTANT

29 aprilie 2014

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) face un apel catre toate institutiile si persoanele care detin fotografii sau imagini video cu aeronava de tip BN-2A-27 Islander, inmatriculata YR-BNP sa le transmita pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea..

Aceasta aeronava a fost implicata in accidentul de aviatie produs in data de 20 ianuarie 2014, in judetul Alba. Fotografiile si imaginile video cu aeronava realizate la o data anterioara producerii accidentului aviatic mentionat pot contribui la o mai buna desfasurare a operatiunilor de investigatie.

Va multumim!

***

CIAS a publicat raportul final privind accidentul aviatic de la Balotesti produs in data de 31 martie 1995

31 martie 2014

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile a publicat Raportul Final privind accidentul aviatic de la Balotesti produs in data de 31 martie 1995, in care a fost implicata aeronava de tip Airbus A310-324, avand numarul de inregistrare YR-LCC.

Aeronava era operata de TAROM, pe ruta de zbor ROT 371 cu destinatia Bruxelles si a decolat de pe Aeroportul International Bucuresti Otopeni la ora 06:06:44 UTC. Dupa aproximativ 2 minute de la decolare, aeronava s-a prabusit in zona localitatii Balotesti, in apropierea Aeroportului International Bucuresti Otopeni.

Comisia de investigatie a considerat ca urmatorii factori au contribuit la producerea accidentului:

 • Tractiune asimetrica;
 • Posibila incapacitate a pilotului comandant;
 • Copilotul nu a luat suficiente masuri corective de a acoperi consecintele primilor factori.

Ca urmare a investigatiei, au fost emise urmatoarele recomandari de siguranta:

 • Dupa accident, Airbus Industrie a emis doua Buletine de Service obligatorii, care au condus la emiterea unei Directive a Directiei Generale a Aviatiei Civile din Franta, cu privire la masurile de remediere pe care trebuie sa le adopte toti operatorii aerieni cu scopul de a elimina toate cauzele probabile ale acestei disfunctionalitati;
 • Dupa accident, Airbus Industrie a emis amendamente la Manualul de Intretinere a Aeronavei si la Manualul de Diagnosticare a Defectiunilor. Acestea au fost transmise operatorilor pentru actualizarea corespunzatoare a documentatiei tehnice.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati Raportul Final.

***

Accident YR-5153

30 martie 2014

In data de 30.03.2014, in jurul orei 20:20 LT, aeronava tip IKARUS C-42, avand inmatricularea YR-5153, datorita unor probleme la sistemul de propulsie, a efectuat o aterizare de urgenta, in imediata apropiere a DJ603, intre localitatile Uzunu si Mihai Bravu, judetul Giurgiu. Cele doua persoane aflate la bordul aeronavei nu au avut nevoie de asistenta medicala de urgenta. In urma contactului cu solul aeronava a suferit avarii la elice si la trenul de aterizare.

Citeste mai mult...

***

Comunicat de presa privind investigatia accidentului de aviatie produs in data de 20 ianuarie 2014, in jud. Alba

21 februarie 2014

In data de 20 ianuarie 2014, la ora 15:57, Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) a fost notificat telefonic cu privire la producerea unui accident in zona Belis-Fantanele (jud. Cluj), in care a fost implicata aeronava de tip BN-2A-27 Islander, inmatriculata YR-BNP. Chiar daca la momentul in care CIAS a numit comisia de investigatie privind siguranta aviatiei civile, nu se cunostea cu exactitate locul in care s-a produs accidentul si unde se gasea epava aeronavei, echipa operativa din cadrul CIAS s-a deplasat spre locul producerii accidentului. Ulterior, aeronava a fost localizata in vecinatatea comunei Horea, sat Petreasa, judetul Alba.

Click aici pentru comunicatul de presa integral.

***

Declaratie de presa: Atributiile Centrului de Investigatie si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS)

3 februarie 2014

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile a fost infiintat in anul 2010, conform Legii nr. 55/2010, ca institutie publica cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, prin reorganizarea Serviciului Investigatii Transport Aerian.

CIAS are urmatoarele atributii:

  • Investigarea tehnica a evenimentelor de aviatie civila, in scopul determinarii faptelor, cauzelor si imprejurarilor care au condus la producerea acestora;
  • Emiterea de recomandari privind siguranta zborului, potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 51/1999 privind investigatia tehnica a accidentelor si incidentelor din aviatia civila, aprobată cu modificari si completări prin Legea nr. 794/2001;

Citeste mai mult...

***

In atentia aeroporturilor civile din Romania! Reglementarea procedurii de colectare si distribuire a tarifului de 0,275 euro/pasager imbarcat

29 ianuarie 2014

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 69/28.01.2014 a aparut Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 7/2014 privind aprobarea tarifului pentru supravegherea mentinerea obiectivelor necesare sigurantei pasagerilor si a procedurii de colectare si distribuire a acesteia si pentru abrogarea Ordinului ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 894/2010 privind aprobarea tarifului pentru supravegherea mentinerii obiectivelor necesare sigurantei pasagerilor.

Prin aparitia acestui nou Ordin nu se modifica tariful de 0,275 euro/pasager imbarcat, asa cum a fost el stabilit prin toate actele normative referitoare la Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS), ci se stabileste Procedura de colectare si distribuire a respectivului tarif de catre conducerile aeroporturilor civile din Romania.

Citeste mai mult...

***

Detalii referitoare la investigarea evenimentelor de aviatie civila

21 ianuarie 2014

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile – CIAS este singurul organism tehnic din Romania, specializat sa execute investigatiile privind siguranta aviatiei civile. CIAS a fost infiintat in anul 2010, conform Legii nr. 55/2010, ca institutie publica cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, prin reorganizarea Serviciului Investigatii Transport Aerian.

CIAS este desemnat sa organizeze, sa conduca, sa coordoneze, sa controleze si sa execute investigatia privind evenimentele de aviatie civila, in scopul determinarii faptelor, cauzelor si imprejurarilor care au dus la producerea acestora si sa emita recomandari pentru siguranta aviatiei civile, potrivit prevederilor Regulamentului (UE) 996 si ale art. 2 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 51/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 794/2001.

„Centrul de Investigatii si Analiza privind Siguranta Aviatiei Civile efectueaza cu profesionalism investigatia tuturor evenimentelor de aviatie civila, iar opinia publica ar trebui sa inteleaga faptul ca procesul de investigatie este unul de durata si presupune parcurgerea mai multor etape succesive, in vederea realizarii rapoartelor de investigatie. Astfel, specialistii CIAS se deplaseaza la locul producerii evenimentului, preleveaza probe, date si recupereaza resturi din epava aeronavei, transporta epava, se intorc la sediul din Bucuresti, analizeaza toate documentele, probele si informatiile relevante si, daca este necesar, dispun si alte expertize tehnice (in functie de caz) la anumite componente ale aeronavei. Datele obtinute se coroboreaza si se concretizeaza intr-un Raport Draft, care se transmite tuturor statelor implicate in eveniment, prin intermediul organismelor similare CIAS.

In cazul accidentului din data de 20 ianuarie 2014, produs cu aeronava de tip Britten – Norman Islander (BN – 2), avand numarul de inmatriculare YR-BNP si apartinand Scolii Superioare de Aviatie Civila, raportul va fi transmis Statelor Unite ale Americii (prin NTSB – National Transportation Safety Board) si Marii Britanii (prin AAIB – Air Accidents Investigation Branch)”, a declarat Nicolae STOICA, Director General al Centrului de Investigatii si Analiza privind Siguranta Aviatiei Civile.

„Dupa redactarea Raportului Draft, conform prevederilor capitolului 6, punctul 6.3 din Anexa 13 la Conventia Aviatiei Civile Internationale privind investigarea accidentelor si incidentelor aviatice, timp de 60 de zile se asteapta primirea eventualelor observatii din partea statelor implicate. Dupa finalizarea acestei perioade, Raportului Draft ii sunt aduse eventuale completari (in cazul in care observatiile primite sunt pertinente), iar Raportul Final rezultat in urma investigatiei poate fi facut public”, a adaugat Nicolae STOICA.

Citeste mai mult...

***

CIAS a publicat Raportul privind siguranta aviatiei civile – Coliziunile cu pasari si animale

17 octombrie 2013

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile a publicat “Raportul privind siguranta aviatiei civile – Coliziunile cu pasari si animale”. Raportul a fost intocmit in vederea informarii partilor interesate cu privire la coliziunile aeronavelor cu pasari si animale, coliziuni produse pe teritoriul Romaniei, in perioada 2010-2012.

Pericolul coliziunilor dintre aeronave si pasari este cunoscut inca de la inceputurile aviatiei, primul caz fiind inregistrat in anul 1905. Coliziunile dintre aeronave si pasari au inceput sa fie cunoscute si raspandite odata cu cresterea traficului aerian.

Coliziunile dintre aeronave si pasari sau animale reprezinta o preocupare majora pentru aviatia civila atat la nivel national, cat si la nivel international, din cauza faptului ca pot pune in pericol siguranta operarii aeronavelor si au un impact semnificativ asupra veniturilor operatorilor aerieni.

Citeste mai mult...

***

Accident elicopter, 29 iulie 2013

1 august 2013

In data de 29.07.2013, in jurul orei 20:15, ora locala, un elicopter de tip EC 130 B4, inmatriculat YR-BTM, apartinand companiei MIR AERO, avand 6 persoane la bord s-a prabusit imediat dupa decolare in lacul nr. 7 situat in vecinatatea localitatii Taureni, Jud. Mures.

Ca urmare a impactului cu apa, aeronava a fost avariata si, din nefericire, 5 persoane aflate la bordul elicopterului au decedat, iar o persoana de sex feminin a fost grav ranita. Comisia de investigatie privind siguranta aviatiei civile, numita de catre directorul general al Centrului de Investigatii si Analiza privind Siguranta Aviatiei Civile - CIAS, cu sprijinul ISU Mures si al Inspectoratului de Aviatie din cadrul Ministerului de Interne, au recuperat epava si o parte din componentele aflate in apa.

Citeste mai mult...

***

Cooperarea intre personalul SAR (Search and Rescue) si investigatorii din aviatia civila

5 iunie 2013

In perioada 21-23.05.2013 a avut loc Conferinta „Search and Rescue-ROMANIA” organizata de ROMATSA, la care au participat reprezentantii tuturor entitatilor implicate in operatiunile de cautare si salvare in cazul unui accident de aviatie civila produs pe teritoriul Romaniei (IGSU, Politia Romana, Jandarmeria Romana, SMURD), entitati din aviatia civila (MT-DACSA, AACR, ROMATSA, TAROM, RECECA, SSAvC) si invitati externi cu acelasi domeniu de activitate.

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) a avut calitatea de invitat, avand pe ordinea de zi prezentarea „Cooperation between SAR personnel and Aeronautical investigators”, sustinuta de catre domnul Eugen SUCIU, investigator.

***

Siguranta pe aeroporturile din Romania

5 iunie 2013

In perioada 23-24.05.2013 a avut loc la Ocna Sibiului, Consfatuirea pe probleme Tehnice si Operationale organizata de Asociatia Aeroporturilor din Romania. La acest eveniment a participat in calitate de invitat si Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile.

Reprezentantul CIAS, domnul Eugen SUCIU a prezentat in cadrul consfatuirii tema “Siguranta pe Aeroporturile din Romania”, analizand evenimentele raportate in perioada 2010-2012.

Astfel, numarul evenimentelor de aviatie civila raportate a crescut de la 974 de evenimente raportate in 2010 la 1470 de evenimente raportate in 2012. Totodata, numarul de miscari de aeronave a scazut de la 163222 in 2010 la 138744 in 2012.

Citeste mai mult...

***

In atentia aeroporturilor civile din Romania! Reglementarea procedurii de colectare si distribuire a tarifului de 0,275 euro/pasager imbarcat

3 iunie 2013

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 274/15.05.2013 a aparut Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 738/26.04.2013 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 894/2010 privind aprobarea tarifului pentru supravegherea mentinerii obiectivelor necesare sigurantei pasagerilor.

Prin aparitia acestui nou Ordin nu se modifica tariful de 0,275 euro/pasager imbarcat, asa cum a fost el stabilit prin toate actele normative referitoare la Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS), ci se stabileste Procedura de colectare si distribuire a respectivului tarif de catre conducerile aeroporturilor civile din Romania.

Citeste mai mult...

***

Noi reglementari in domeniul investigatiei tehnice a evenimentelor de aviatie civila

3 iunie 2013

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 247/30.04.2013 a aparut Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 721/23.04.2013 pentru desemnarea personalului cu atributii de control al respectarii prevederilor reglementarilor aplicabile in domeniul investigatiei tehnice a evenimentelor de aviatie civila si pentru imputernicirea persoanelor cu atributii de constatare si sanctionare a contraventiilor.

Aparitia acestui act normativ se datoreaza schimbarilor survenite in domeniul investigatiilor privind siguranta aviatiei civile din Romania, unde Ministerul Transporturilor isi pastreaza autoritatea de stat prin Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile, institutie publica infiintata in anul 2010 si subordonata Ministerul Transporturilor, ceea ce a impus inlocuirea actului normativ anterior – OMTCT nr. 1724/2006.

Citeste mai mult...

***

2012: Un an de exceptie in domeniul sigurantei aviatiei

24 aprilie 2013

Potrivit Fundatiei pentru Siguranta Zborurilor (Flight Safety Foundation – FSF) si Retelei pentru Siguranta Aviatiei (Aviation Safety Network – ASN), pe parcursul anului 2012 au fost inregistrate 105 evenimente si accidente civile multi-motor (fatale sau nu). In 2012, Reteaua pentru Siguranta Aviatiei a inregistrat un numar de 23 accidente aviatice fatale, care au cauzat 475 de decese si 36 de victime la sol.

Totusi, in comparatie cu media decadei 2002-2011 la nivel mondial (cand s-au inregistrat de exemplu, in medie, 30 de accidente mortale si 758 de decese), in anul 2012 s-a constatat o imbunatatire a sigurantei aviatice (de exemplu, media ultimilor zece ani este de 29 de accidente fatale si 730 de decese).

Citeste mai mult...

***

Romania se situeaza pe locul 4 in Europa si locul 10 in lume in domeniul sigurantei aviatiei civile

9 aprilie 2013

Organizatia Aviatiei Civile Internationale (ICAO) a efectuat in anul 2009 un audit la nivelul Romaniei, in domeniul aviatiei civile si a constatat o serie de neconformitati. Ulterior, in octombrie 2012, ICAO a organizat o misiune de validare, pentru a verifica daca s-au rezolvat neconformitatile constatate.

In acest context, pozitia dobandita dupa misiunea de validare a ICAO din anul 2012 a devenit publica si plaseaza Romania pe locul 4 in Europa si locul 10 in lume in privinta sigurantei aviatiei civile.

In Romania, Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) este organismul tehnic specializat sa execute investigatiile privind siguranta aviatiei civile.

Citeste mai mult...

***

 

Reuniunea membrilor din consiliul de administratie a EASA: 12-13 martie 2013

11 martie 2013

Directorul general al Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile, desemnat ca reprezentant al Romaniei, domnul Nicolae STOICA va participa in perioada 12-13 martie 2013, la reuniunea membrilor din Consiliul de Administratie al Agentiei Europene pentru Siguranta Aviatiei (EASA Management Board), care va avea loc la Cologne, Germania.

Agenda reuniunii EASA Management Board din data de 12 martie 2013 cuprinde subiecte de interes deosebit, precum adoptarea proiectului de buget 2014 si planul de functionare a agentiei EASA. Citeste mai mult...

***

Influenta conditiilor meteorologice in producerea evenimentelor din aviatia civila

22 februarie 2013

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) a participat la evenimentul Aviation Weather Safety Workshop organizat de Aircraft Owners and Pilots Association (AOPA) in data de 21 februarie 2013.

La eveniment au mai fost prezenti si reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, ai Romatsa, precum si numerosi piloti si proprietari de aeronave. In cadrul sesiunii de dezbateri, Eugen SUCIU, investigator in cadrul CIAS, a sustinut o prezentare avand ca tema influenta conditiilor meteorologice in producerea evenimentelor de aviatie civila. Citeste mai mult...

 ***

Conferinta privind siguranta aviatiei civile - "Sharing your Experience"

8 noiembrie 2012

In perioada 6-7 noiembrie 2012, a avut loc a 38-a Intalnire a Grupului de experti in investigarea accidentelor (ACC/38) - "Sharing your Experience".

Evenimentul a fost organizat si gazduit de catre Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS), in cadrul Hotelului Radisson Blu Bucuresti.

La Conferinta au participat personalitati din aviatia civila internationala.

Obiectivul reuniunii a venit in ajutorul schimbului de informatii din domeniul investigatiilor privind siguranta aviatiei civile din Europa. Citeste mai mult...

***

Studii și analize

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile elaborează studii de specialitate, analize specifice și buletine informative privind siguranța aviației civile.

Pentru mai multe informații, click aici.

Rapoarte de investigație

AIAS execută investigații tehnice ale evenimentelor de aviație civilă, cu scopul determinării faptelor, cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea acestora.

Pentru mai multe informații, click aici.

Recomandări de siguranță

Autoritatea de Investigații și Analiza pentru Siguranța Aviației Civile emite recomandări de siguranță a zborului, pe baza unor studii sau a analizei unei serii de investigații.

Pentru mai multe informații, click aici.