• Despre AIAS

    Despre AIAS

  • Care sunt atribuțiile principale ale AIAS?

    Care sunt atribuțiile principale ale AIAS?

  • Recomandări de siguranță

    Recomandări de siguranță

Notificare privind redenumirea Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile

Având în vedere Ordonanța Guvernului nr. 17 din 29 august 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 755 din 31 august 2018, vă notificăm cu privire la faptul că Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost redenumit, noua denumire fiind AUTORITATEA DE INVESTIGAȚII ȘI ANALIZĂ PENTRU SIGURANȚA AVIAȚIEI CIVILE (AIAS).

Accident elicopter, 29 iulie 2013

1 august 2013

In data de 29.07.2013, in jurul orei 20:15, ora locala, un elicopter de tip EC 130 B4, inmatriculat YR-BTM, apartinand companiei MIR AERO, avand 6 persoane la bord s-a prabusit imediat dupa decolare in lacul nr. 7 situat in vecinatatea localitatii Taureni, Jud. Mures.

Ca urmare a impactului cu apa, aeronava a fost avariata si, din nefericire, 5 persoane aflate la bordul elicopterului au decedat, iar o persoana de sex feminin a fost grav ranita. Comisia de investigatie privind siguranta aviatiei civile, numita de catre directorul general al Centrului de Investigatii si Analiza privind Siguranta Aviatiei Civile - CIAS, cu sprijinul ISU Mures si al Inspectoratului de Aviatie din cadrul Ministerului de Interne, au recuperat epava si o parte din componentele aflate in apa.

Pe durata desfasurarii investigatiei privind siguranta aviatiei civile, epava se afla in custodia CIAS, fiind transportata si securizata la Brasov. Echipamentele electronice, care au elemente de memorie, au fost demontate de pe epava si vor fi analizate in laboratoarele BEA Franta, cu care, conform legislatiei in vigoare, coopereaza comisia de investigatie. BEA Franta a numit un reprezentant acreditat pentru investigatia acestui accident si, prin laboratoarele sale, va asigura descarcarea unitatilor de memorie si prelucrarea datelor, succesul acestei activitati fiind conditionat de starea echipamentelor demontate de pe aeronava, tinand cont ca epava a fost recuperata din apa.

Comisia numita de CIAS, cu sprijinul BEA Franta, depune toate eforturile pentru a determina cauzele reale care au dus la producerea acestui accident. In acest stadiu al investigatiei este prematur sa se emita orice fel de ipoteze asupra cauzelor producerii accidentului.

Studii și analize

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile elaborează studii de specialitate, analize specifice și buletine informative privind siguranța aviației civile.

Pentru mai multe informații, click aici.

Rapoarte de investigație

AIAS execută investigații tehnice ale evenimentelor de aviație civilă, cu scopul determinării faptelor, cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea acestora.

Pentru mai multe informații, click aici.

Recomandări de siguranță

Autoritatea de Investigații și Analiza pentru Siguranța Aviației Civile emite recomandări de siguranță a zborului, pe baza unor studii sau a analizei unei serii de investigații.

Pentru mai multe informații, click aici.