• Despre AIAS

  Despre AIAS

 • Care sunt atribuțiile principale ale AIAS?

  Care sunt atribuțiile principale ale AIAS?

 • Recomandări de siguranță

  Recomandări de siguranță

Notificare privind redenumirea Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile

Având în vedere Ordonanța Guvernului nr. 17 din 29 august 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 755 din 31 august 2018, vă notificăm cu privire la faptul că Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost redenumit, noua denumire fiind AUTORITATEA DE INVESTIGAȚII ȘI ANALIZĂ PENTRU SIGURANȚA AVIAȚIEI CIVILE (AIAS).

Aviation Weather Safety Workshop

Influenta conditiilor meteorologice in producerea evenimentelor din aviatia civila

22 februarie 2013

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) a participat la evenimentul Aviation Weather Safety Workshop organizat de Aircraft Owners and Pilots Association (AOPA) in data de 21 februarie 2013.

La eveniment au mai fost prezenti si reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, ai Romatsa, precum si numerosi piloti si proprietari de aeronave. In cadrul sesiunii de dezbateri, Eugen SUCIU, investigator in cadrul CIAS, a sustinut o prezentare avand ca tema influenta conditiilor meteorologice in producerea evenimentelor de aviatie civila.

In anul 2012 au fost raportate catre Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile 1.150 de evenimente, cu 239 mai multe decat in anul precedent. Din numarul total al evenimentelor raportate in 2012, conditiile meteorologice au constituit un factor relativ pentru 17 incidente, 1 accident si 1 incident grav. 94% din aceste evenimente au fost produse pe linii comerciale de transport aerian.

Vantul a constituit principalul factor meteorologic in producerea evenimentelor de aviatie civila, fiind urmat de vizibilitatea atmosferica si masurarea vizibilitatii. Conform rapoartelor de investigatie ale CIAS, o pondere mai mica in producerea acestor accidente au inregistrat-o conditiile meteo generale, precipitatiile, formatiunile noroase si conditiile zi/noapte, dupa cum se poate vedea din graficul de mai jos:

Din investigatiile efectuate de specialistii CIAS a rezultat faptul ca vantul de forfecare a constituit principalul factor relativ asupra evenimentelor de aviatie civila raportate in anul 2012, acesta avand un impact diferentiat, in functie de fazele zborului:

Prezentarea CIAS a continuat cu expunerea a trei studii de caz in care conditiile meteorologice au constituit principalul factor de producere a evenimentelor aviatice:

 • incidentul grav produs langa localitatea Niculesti (judetul Buzau), in data de 28 noiembrie 2011 (pentru mai multe informatii, puteti accesa aici raportul preliminar privind investigatia de siguranta a zborului)
 • incidentul grav produs in zbor, pe ruta LRCV-LRTR, in data de 13 februarie 2012, de catre o aeronava tip SAAB 2000 care avea la bord 48 de pasageri (pentru mai multe detalii, raportul preliminar poate fi accesat aici)
 • incidentul grav produs pe Aeroportul Iasi, in data de 11 august 2012 (raportul premilinar este disponibil aici).

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile are ca obiectiv cresterea si mentinerea sigurantei aviatiei civile la un nivel ridicat prin emiterea de recomandari privind siguranta zborului bazate pe informatii rezultate din investigatiile tehnice in vederea prevenirii producerii unor incidente si/sau accidente similare in aviatia civila.

“Valorile in jurul carora ne desfasuram activitatea sunt reprezentate de siguranta, incredere, responsabilitate, expertiza si profesionalism. Beneficiind de unii dintre cei mai buni specialisti, dorim sa transformam constatarea statistica conform careia “transportul aerian este cel mai sigur mijloc de transport” intr-un simtamant de incredere al tuturor beneficiarilor aviatiei civile”, a mentionat Nicolae STOICA, Director General al CIAS.

Pentru mai multe informatii, descarcati aici prezentarea CIAS sustinuta in cadrul evenimentului.

Studii și analize

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile elaborează studii de specialitate, analize specifice și buletine informative privind siguranța aviației civile.

Pentru mai multe informații, click aici.

Rapoarte de investigație

AIAS execută investigații tehnice ale evenimentelor de aviație civilă, cu scopul determinării faptelor, cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea acestora.

Pentru mai multe informații, click aici.

Recomandări de siguranță

Autoritatea de Investigații și Analiza pentru Siguranța Aviației Civile emite recomandări de siguranță a zborului, pe baza unor studii sau a analizei unei serii de investigații.

Pentru mai multe informații, click aici.