• Despre AIAS

    Despre AIAS

  • Care sunt atribuțiile principale ale AIAS?

    Care sunt atribuțiile principale ale AIAS?

  • Recomandări de siguranță

    Recomandări de siguranță

Notificare privind redenumirea Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile

Având în vedere Ordonanța Guvernului nr. 17 din 29 august 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 755 din 31 august 2018, vă notificăm cu privire la faptul că Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost redenumit, noua denumire fiind AUTORITATEA DE INVESTIGAȚII ȘI ANALIZĂ PENTRU SIGURANȚA AVIAȚIEI CIVILE (AIAS).

SR-70

Istoric recomandare
SR-70.IG.2016-01-07, BOEING 737-430.YR-BAS.CJ
Emitent: CIAS
Destinatar: ROMATSA
Data transmiterii: 19/12/2016
Text recomandare: Se recomandă ROMATSA și Aeroportului Internațional Cluj „Avram Iancu” (LRCL) să stabilească o procedură comună prin care să optimizeze intervalul de timp dintre momentul eliberării pistei de către mijloacele de deszăpezire și momentul aterizării unei aeronave, fără ca siguranța zborului să fie afectată.
Emitent: ROMATSA
Destinatar: CIAS
Data transmiterii: 07/02/2017
Text răspuns:

Urmare adresei dvs. nr. 4508/22.12.2016, înregistrată la AC ROMATSA sub nr. 27389/27.12.2016, referitoare la finalizarea investigației evenimentului de aviație civilă produs în data de 07.01.2016, în Cluj-Napoca, în care a fost implicată aeronava de tip Boeing 737-430, înmatriculată YR-BAS, vă aducem la cunoștință următoarele:

Recomandarea de stabilire a unei proceduri comune prin care să se optimizeze intervalul de timp dintre momentul eliberării pistei de către mijloacele de deszăpezire și momentul aterizării unei aeronave, fără ca siguranța zborului să fie afectată, a fost rezolvată prin încheierea unei proceduri comune cu Aeroportul Cluj – Napoca “Planul de deszăpezire pentru iarna 2016 - 2017”, prin care a fost stabilit timpul maxim de eliberare de 5 minute. Procedura va fi trimisă către dvs. de Aeroportul Cluj – Napoca, în cursul lunii Februarie 2017.

   
Emitent: CIAS
Destinatar: ROMATSA
Data transmiterii: 14/04/2017
Text răspuns: Considerăm răspunsul ca fiind ADECVAT.

Studii și analize

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile elaborează studii de specialitate, analize specifice și buletine informative privind siguranța aviației civile.

Pentru mai multe informații, click aici.

Rapoarte de investigație

AIAS execută investigații tehnice ale evenimentelor de aviație civilă, cu scopul determinării faptelor, cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea acestora.

Pentru mai multe informații, click aici.

Recomandări de siguranță

Autoritatea de Investigații și Analiza pentru Siguranța Aviației Civile emite recomandări de siguranță a zborului, pe baza unor studii sau a analizei unei serii de investigații.

Pentru mai multe informații, click aici.